Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Vietnam heeft in de tweede helft van de 20ste eeuw een woelige en voor velen dramatische geschiedenis gehad. Maar het land heeft zijn trots en optimisme al lang teruggevonden. Net als in de buurlanden zijn de mensen verbonden door het boeddhisme. Als je reist van Hanoi in het noorden naar Ho Chi Minh-stad in het zuiden (of omgekeerd)  zal je onder de indruk raken van de wisselende, schitterende landschappen, de betoverende levensstijl en gastvrijheid van de bevolking, de culinaire ontdekkingen en de getuigenissen van een rijk cultureel heden en verleden, zowel Chinees, Frans koloniaal als authentiek Vietnamees.

Hanoi

De bruisende hoofdstad van Vietnam, vroeger Tonkin genoemd, is met zijn meer dan 6 miljoen inwoners 6 keer zo groot als Brussel. De stad heeft een lange geschiedenis die al begint in 200 voor Christus. Ondanks het drukke verkeer heeft Hanoi veel rustpunten zoals meren, parken, schaduwrijke lanen en honderden tempels en pagodes. Je vindt er ook Franse koloniale gebouwen en de Chinese invloed is ook overal te merken. Plaatsen die je zeker moet bezoeken zijn de Hao Lo-gevangenis (de vroegere gevangenis van het Franse bewind die later werd bevolkt door Amerikaanse krijgsgevangenen), het Ho Chi Minh Museum en dito Mausoleum, de Tempel van de Literatuur, de Taoïstische Quan Thahn Tempel en de Tran Quoc Pagode die op het Westmeer ligt. In het oude stadsgedeelte bruist het ’s avonds van de activiteit. Je moet zeker kennis maken met het lokale ‘streetfood’ dat je bij voorkeur op het trottoir nuttigt met een biertje van het vat (Bia Hoi).

De baai van Ha Long

De grote attractie van Vietnam is zonder twijfel de feërieke Baai van Ha Long, UNESCO werelderfgoed. Stap in een boot en vaar over het groene water tussen de indrukwekkende karstbergen, waarvan sommigen bevolkt zijn door apen of leguanen. Een heel prettige manier om de baai te beleven is een kayaktocht tussen de rotsformaties of door een van de vele natuurlijke tunnels. In de baai vind je ook een aantal prachtige grotten. Het is aan te raden minstens één nacht op een boot te logeren: de zonsondergangen en –opgangen zijn hier indrukwekkend!

Ky Son

Ky son is een schitterend dorpje in het Noordwesten van Vietnam waar je perfect tot rust kan komen in de mooie natuur, luierend, wandelend of op de fiets. Je vindt hier nog veel oude traditionele huizen. Een ideale plaats ook om het leven van alledag in Noord-Vietnam te leren kennen en om te verbroederen met de inwoners. Hier ben je ver weg van alle drukte en er komen bijna geen andere toeristen. In het prachtige verblijf dat we hier voor je uitkozen dineer je in een monumentale oude kerk. Je maakt van hieruit een mooie fietstocht in de omgeving en leert meer over de Noord-Vietnamese gebruiken en keuken.

Mai Chau

Ook in Mai Chau ben je om te genieten van de natuur en de lokale cultuur. Hier wonen verschillende etnische minderheden, zoals de ‘Witte Tay’, met elk hun eigen klederdracht, lekkere keuken en dansen. De actievelingen kunnen een wandeling of een fietstocht maken tussen de rijstvelden, een kayaktocht, of rotsen beklimmen…

Ba Be meer

In het noorden van Vietnam vind je het nationaal Park van Ba Be, met zijn 3 prachtige meren (‘Ba Be’ betekent: ‘drie meren’). De groenkleurige meren slingeren tussen karstbergen en dicht regenwoud. Er zijn ook watervallen en het park kent ook een rijke fauna en flora. In het park zijn er ook 13 dorpen, meestal van het Tay-volk. Dit is een plek voor mensen die graag van het begane pad afgaan, bereid zijn om wat comfort te missen en geïnteresseerd zijn in een grondige kennismaking met de gastvrije lokale mensen waarbij je mag logeren.

Pan Hou

Hier zit je in een gebied dat helemaal niet toeristisch is. Je doet hier een trekking door de bergen en blijft slapen bij de mensen thuis. Héél primitief, maar een onvergetelijke ervaring!

Sapa

Niet ver van de Chinese grens in Noordwest-Vietnam ligt Sapa, een prachtig op een bergkam gelegen stadje waar de verschillende etnische groepen uit de streek (Hmong, Rode Dao, Giáy, Pho Lu en Tay) verzamelen op de markt. In het stadje vind je nog veel overblijfselen van de Franse koloniale tijd, vooral omdat de Fransen hier toen verkoeling kwamen zoeken. In de omgeving vind je prachtige rijstterrassen en berglandschappen. In de buurt van Sapa, in Nam Cang, stellen we je een bijzonder verblijf voor aan de oevers van een rivier. Met wat geluk zie je hier de meest oostelijke berg van de Himalaya: Fan Si Pan.

Ninh Bing en omgeving

Ninh Bing ligt een 100-tal kilometer ten zuiden van Hanoi. Het stadje zelf heeft niet zo veel te bieden, maar het nabijgelegen Tam coc is een gezellig dorpje met een verrassende natuur. in Tam Coc vaar je met een roeiboot door een prachtig landschap met karstbergen en grotten. Fietsen is hier ook bijzonder aangenaam. Veel mensen noemen de provincie Ninh Binh de ‘droge baai van Ha Long’, omdat een vergelijkbaar karstgebergte hier omgeven is door rijstvelden i.p.v. water.

Hue

Ongeveer in het midden van Vietnam ligt Hue, de oude keizerlijke hoofdstad van de Nguyen-dynastie. De stad is mooi gelegen aan de Parfumrivier waarlangs het aangenaam flaneren is. Tijdens de Vietnamoorlog werden veel oude gebouwen beschadigd of vernield, maar de stad is ondertussen grotendeels heropgebouwd. Dé bezienswaardigheid is de Citadel, een uitgestrekt bouwwerk waarin zich de keizerlijke stad bevindt, met in het hart daarvan de ‘Verboden Purperen Stad’, waar de keizers van de Nguyendynastie (1802-1945) verbleven. De site staat nog deels in de steigers. Een andere niet te missen attractie zijn de soms enorme keizerlijke tomben of eerder mausolea, gelegen buiten de stad, die elk een eigen, bijzondere architectuur hebben. Ook de Thien Mu-pagode, de oudste van Hue (1601!) is het bezoeken waard. Hieraan is het boeddhistische klooster verbonden van waaruit de monnik Thich Quang Duc in 1963 naar de stad reed en zichzelf in brand stak, als verzet tegen het Diem-bewind en de verdrukking van de boeddhisten door de katholieken. De beelden van deze daad gingen de wereld rond. Je kan de auto bewonderen waarmee hij naar de plaats van zijn zelfverbranding reed. Verder is deze plaats aan de rivier met zijn boeddhistische tempel een oase van rust. En tenslotte, vergeet niet te proeven van de ‘Keizerlijke Keuken’ van Hué, alsook van de leuke internationale sfeer die heerst.

Hoi An
Hoi An was vroeger een belangrijke haven en een Portugese handelspost. De stad lijdt echter niet onder het drukke verkeer zoals andere steden. Het mooiste deel van de oude stad is grotendeels autovrij. Een bezoek aan Hoi An is een must in elke Vietnamreis. Het is aangenaam wandelen door de multiculturele oude stad met de vele, vaak mooi opgeknapte koloniale gebouwen, Japanse handelszaken, Chinese tempels... Hoi An heeft ook heel wat te bieden voor (souvenir)shoppers. Foodies kunnen tenslotte volop genieten van een uitzonderlijk lekkere keuken.

My Son

Op een uur rijden van Hoi An vind je My Son: een archeologische site waar je een mooie verzameling tempels van de hindoeïstische Cham-beschaving kan bewonderen. De tempels werden gebouwd en uitgebreid door opeenvolgende Chamdynastieën tussen de 7de en de 13de eeuw. Een deel van de site heeft te lijden gehad tijdens de Amerikaanse oorlog, maar de plaats is echt een bezoek waard, al was het maar omwille van de prachtige ligging in het groen, met de Kattentandberg op de achtergrond.

Nha Trang

Nha Trang is zowat de strandhoofdstad van Vietnam. Het biedt ook de bijhorende bars en restaurants, die een heel gevarieerde en vaak creatieve keuken bieden. Er is het mooie strand aan de stad zelf, maar er zijn ook minder drukke stranden in de buurt. Je kan ook ontsnappen naar één van de eilanden in de omgeving (zoals Walviseiland) en daar overnachten of gewoon een dag gaan snorkelen of duiken.

Ho Chi Minh stad (Saigon)

Ho Chi Minhstad, gelegen aan de Saigonrivier, is de grootste stad van Vietnam (met ongeveer 7,5 miljoen inwoners) en de economische motor van het land. Bij aankomst is het even wennen aan het drukke verkeer (vooral motorfietsen) op de brede boulevards die de Fransen nog hebben gebouwd. Je kan de stad op verschillende manieren beleven, maar dit moet je zeker doen: een bezoekje brengen aan de oude koloniale stad met de Notre-Dame kathedraal, het schitterende postgebouw en het gebouw van de verzoening waarin je de tijd van de Amerikaanse oorlog kan herbeleven, Chinatown met zijn Chinese pagodes verkennen, de markt in Cholon bezoeken, proeven van de lokale gastronomie in restaurants en op straat en de stad bekijken vanop één van de wolkenkrabbers. Ho Chi Minhstad is ook de ideale uitvalsbasis voor de verkenning van de Mekongdelta, de multi-etnische rijstschuur van Zuid-Vietnam.

Ben Tre

Ben Tre is één van de rustiger plaatsen in de Mekong Delta. Hier zie je weinig toeristen in vergelijking met de rest van de delta. Er is een markt die het bezoeken waard is. Je kan van hieruit een aangenaam boottochtje door de delta maken, of een fietstocht.

Can Tho

Can Tho is de grootste stad van de Mekongdelta (1,5 miljoen inwoners). Het is ook het commerciële hart van deze regio. De bruisende stad aan de Mekongrivier is zeker het bezoeken waard, en heeft een groot aanbod aan goeie restaurants. ’s Avonds is er vaak animatie aan de rivier. Het is bovendien de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de drijvende markten op de Mekong.

Soc trang

Soc Trang onderscheidt zich van de andere steden in de Mekongdelta doordat 28% van de bevolking er Khmer is. Daardoor vind je in de omgeving een aantal mooie Khmer-tempels, waaronder de ‘Vleermuizentempel’ (waar vleermuizen met een spanwijdte van wel anderhalve meter rondfladderen) en de Kleien Pagode, waar een monnik letterlijk alles uit klei heeft opgebouwd. De mooiste is de Khleang-tempel in het centrum, met zijn mooie muurschilderingen. Maar de vergelijking met tempels in Angkor of Phnom Penh doorstaan deze uiteraard niet. Als je van Angkor of Phnom Penh komt of er naartoe gaat zijn ze dus niet echt de omweg waard. Een hoogtepunt van Soc Trang is de kleurrijke drijvende markt. In tegenstelling tot die van Can Tho bestaat deze markt vooral uit kleine bootjes.

Phu Quoc

Phu Quoc is het grootste eiland van Vietnam en ligt voor de kust van Cambodja. Het is omzoomd door prachtige witte stranden met palmbomen. Het binnenland bestaat nog grotendeels uit tropische jungle. Bij de hoofdstad Duong Don vind je de meeste hotels en restaurants. Je moet echter niet te veel verwachten van het nachtleven. De markten zijn wel het bezoeken waard. In de omgeving kan je prachtig duiken en snorkelen, althans buiten het regenseizoen.

← Naar het overzicht van de bestemmingen