Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

De Cambodjanen zijn de gruwel van de vorige eeuw niet vergeten, maar blijven niet bij de pakken zitten. Geen ander land straalt zo’n dynamiek uit. Overal zal je met open armen ontvangen worden door mensen die je met trots hun prachtige land leren kennen: van de uitgestrekte rijstveldlandschappen, bezaaid met traditionele dorpen, over de bruisende hoofdstad tot de prachtige heroplevende zuidkust en de bergen daarachter. En niet over te slaan natuurlijk: de vele overblijfselen van het rijke verleden, van Angkor tot de minder bekende en soms oudere tempelsites.

Siem Reap/Angkor Wat

Gelegen in het noordwesten van het land, op 300 kilometer van Phnom Penh, is Siem Reap de uitvalsbasis voor een bezoek aan de nabijgelegen tempels van Angkor Wat. Het toerisme heeft Siem Reap na de Rode Khmer-periode op korte tijd tot enorme proporties opgeblazen, maar je vindt er nog traditionele architectuur tussen de moderne gebouwen (vooral hotels) en het is er aangenaam vertoeven. Voor en na je dagactiviteit (meestal een bezoek aan Angkor Wat) vind je er een ruim aanbod aan restaurants, cafés, markten en andere shoppinggelegenheden, alsook wellness faciliteiten.


Chhuk Village

Chhuk Village, gelegen ten noorden van Siem Reap, is de plaats waar sinds 2006 de Cambodian-Dutch Organisation aan ontwikkelingshulp doet. Je zal zeker onder de indruk zijn van hun verwezenlijkingen, en ondertussen kunnen proeven van het Cambodjaanse plattelandsleven tussen de eindeloze rijstvelden. Alle mensen die met Jalan naar Cambodja reizen dragen hun steentje bij aan deze organisatie: er zal namelijk een mooi pakket ter waarde van 20 dollar per persoon klaarliggen bij jullie aankomst in het dorp. Dit mogen jullie daar afgeven aan de organisatie. Het pakket bevat rugzakken, verzorgingsartikelen, kleurboeken, schrijfgerei, ....

Kampong Thom en omgeving

Kampong Thom is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in centraal Cambodja. De rustige stad wordt voornamelijk aangedaan omwille van de ligging aan de hoofdweg tussen Phnom Penh en Siem Reap. Van hieruit trek je het binnenland in, naar de pre-Angkoriaanse tempels van Sambor Prei Kuk of om te proeven van het centraal-Cambodjaanse plattelandsleven.

De oude tempels van Sambor Prei Kuk en omgeving zijn ouder dan die van Angkor en getuigen van het niveau van de pre-Angkoriaanse beschaving. De meer dan tweehonderd uit bakstenen opgetrokken heiligdommen behoren sinds 1992 tot het UNESCO werelderfgoed. Het is aangenaam wandelen langs de belangrijkste tempels die zich midden in een schaduwrijk bos bevinden.

Phnom Penh

De hoofdstad van Cambodja (meer dan 2 miljoen inwoners) ligt in het zuidoosten van het land aan de samenvloeiing van de Mekong- en Tonlé Sap-rivieren. Ondanks haar gruwelijke verleden onder de Rode Khmer en dankzij een aanstekelijke jeugdige dynamiek heeft Phnom Penh nu alles in huis om weer een bruisende 'parel van zuidoost Azië' te worden. De statige boulevard langsheen de Mekong- en Tonlé Sap-rivieren en de vele oude koloniale gebouwen getuigen nog van de bloei in de Franse tijd. Maar vandaag is Phnom Penh vooral een typische Aziatische grootstad met alles wat daar bij hoort: veel volk op straat, traditionele markten, kleurrijke straatverkopers en eetstalletjes, tempels als rustpunten, restaurants en cafés en een gevarieerd cultureel en uitgaansleven.

Kep

Deze badstad, mooi gelegen aan de Golf van Thailand was ooit de geliefde bestemming van de Cambodjaanse jetset. De vervallen koloniale villa’s, art deco of sixties, herinneren aan de glorie van weleer. Nu de verwoestende burgeroorlog ver achter de rug is, kent Kep de laatste jaren een heropleving. Ondanks het ietwat desolate karakter, heeft de stad heel wat te bieden. Je vindt er bijvoorbeeld heerlijke restaurantjes met lokale gerechten (vooral vis en zeevruchten), en dit in een nostalgisch kader. Ook de bergachtige omgeving van Kep is de moeite waard. Overal staan ‘tuktuks’ klaar om je te brengen waar je maar wil.

← Naar het overzicht van de bestemmingen