Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Reisdocumenten

Als reiziger naar Vietnam dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort (reispas), nog minstens 6 maanden geldig op de dag van je vertrek uit Vietnam. Voor Vietnam is ook een visum verplicht. Je kan een visum krijgen voor 1 maand of voor 3 maand. Het visum kan op twee manieren worden verkregen:

1. Door het vooraf aan te vragen bij de ambassade van Vietnam in België. Je vult eerst een  formulier in via de website http://visa.mofa.gov.vn/Homepage.aspx, je drukt dit af en voegt er een recente pasfoto bij, alsook je vluchtgegevens. Let op dat de plaats van aankomst en de plaats van vertrek juist zijn. Hiermee ga je  naar de Vietnamese ambassade, waar je het visum aanvraagt. Dit kan na één week in orde zijn. Indien gewenst, kan je ook beroep doen op een gespecialiseerde dienst, waardoor je niet naar Brussel moet:

Pascal Dejaeger, info@vlservices.be, tel.056-620 272 of GSM 0475926611

2. Door het visum bij aankomst (‘on arrival’) op de luchthaven van aankomst in Vietnam te kopen. Het kost dan 45 USD  (1 maand). In dat geval heb je een ‘visa on arrival approval letter’ nodig van de Vietnamese immigratie. Onze lokale agent regelt dit voor je, en wij bezorgen je die. Dit kost € 20 (bij boeking te bevestigen). Deze 'approval letter' dien je bij aankomst af te geven samen met twee pasfoto’s in kleur (4 op 6 cm), de nodige exemplaren van het formulier met persoonlijke gegevens (zie 1.) en het te betalen bedrag.

Ambassade van de Socialistische Republiek Vietnam in Brussel:
Generaal Jacqueslaan 1, 1050 Brussel (Elsene).
Tel: 02 / 379 27 37
E-mail: vnemb.Brussels@skynet.be.

Gezondheid / inentingen

Jalan/Atlas Reizen heeft geen medische bevoegdheid. Voor concreet medisch advies verwijzen we naar je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen (www.itg.be). In Nederland vind je info bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering (www.lcr.nl). We raden sowieso aan degelijke muggenspray mee te brengen (op basis van DEET - niet in de handbagage op het vliegtuig meenemen).

Taal

De officiële landstaal is het Vietnamees. Daarnaast kan je op veel plaatsen terecht met Engels en/of Frans.

Tijdverschil

In Vietnam is het in onze wintertijd 6 uur later dan in België en 5 uur later in onze zomertijd.

Betaalmiddelen

De Vietnamese munteenheid is de Dong (VND). Voor de meeste uitgaven zoals entreegelden, aankopen op markten en in winkels, restaurantbezoeken, etc… ben je aangewezen op cash geld. Je kan dit afhalen in de bank (meestal open van maandag tot vrijdag van 8u en 11u30 en van 13u tot 16:00, tenzij op feestdagen). Er zijn ook steeds meer bankautomaten aanwezig waar je Dongs kan afhalen met je kredietkaart. Travellers cheques kunnen ook in de grotere banken omgezet worden, maar niet in kleine stadjes of dorpjes. Je kan ook met USD betalen, maar de kans bestaat dan dat je meer betaalt. Je wisselt beter eerst de USD om in VND.
Kredietkaarten als Visa, Master Card en (in mindere mate) AMEX worden in toenemende mate als betaalmiddel gebruikt, vooral in grote steden en op toeristische locaties, maar enkel in hotels, restaurants, of grote winkelcentra, altijd met een transactiekost van 3 tot 5%.
Bij vertrek uit Vietnam kan je je Dongs omwisselen, maar opgelet: wissel nooit geld op de zwarte markt! Je kan Vietnamese Dongs niet in Europa omwisselen.

Telefoon/GSM/Internet

Internationale telefoons en dataverkeer met je GSM vanuit Vietnam zijn extreem duur (hoge roamingkost). Probeer voor dataverkeer zoveel mogelijk WiFi te gebruiken. Dit is wijd verspreid in hotels, restaurants en koffiebars in de grotere steden. Als je veel moet telefoneren naar huis is het aan te raden een lokale SIM-kaart aan te schaffen. Dit is heel makkelijk te verkrijgen en goedkoop. Je vindt overal telefoonwinkels met het opschrift ‘Ban SIM – The’ waar je een pre-paid geactiveerde SIM-kaart kan kopen voor tussen de 50.000 en 65.000 VND. Herladen als je krediet op is verloopt ook vlot.

Klimaat

Door zijn uitgestrektheid heeft Vietnam verschillende klimaatzones:

Het noorden heeft 4 seizoenen:
- Een aangename lente, met weinig regen  (maart-april, mei)
- Een warme zomer met soms hevige regenbuien van een paar uur (juni, juli, augustus)
- Een aangename herfst (oktober,november, december).
- Een relatief koude winter (december, januari, februari) met temperaturen die zakken onder de 15° in Hanoi en temperaturen tot aan het vriespunt in de bergen. Het is dan ook vaak mistig.

In het Noorden kan het altijd regenen. Hou daar rekening mee.

Het centrum

Hue en Hoi An kennen de meeste regen van begin oktober tot eind februari. Je kan deze streek dan zeker bezoeken maar een strandverlenging wordt dan eerder afgeraden.
Ideaal weer voor een strandverblijf heb je in de maanden maart tot en met september.
De warmste maanden zijn juni, juli, augustus en september.

Nha Trang

Nha Thrang heeft een schitterend strandklimaat van begin januari tot eind augustus.
September is een overgangsmaand. Het kan dan regenen. Oktober, november en december zijn af te raden.

Het zuiden

Ho Chi Minh stad (Saigon) en de Mekongdelta hebben 2 seizoenen:

- Van begin mei tot eind november:  het regent af en toe (bijna dagelijks) maar in korte hevige buiten en het is warm.
- Begin december tot eind april: droge periode, met heel af en toe een bui.

Phu Quoc
- Van begin november tot eind maart: mooi weer met veel zon.
- Van begin april tot eind mei  is het redelijk goed weer met af en toe regen.
- Van begin juli tot eind oktober valt er veel regen en is een strandverblijf af te raden.

Eten en drinken

Zoals in de meeste Aziatische landen is rijst het hoofbestanddeel van de meeste maaltijden. Van rijst worden ook verschillende soorten noedels en cakes gemaakt. Klassieke schotels zijn een combinatie van rijst of noedels met groenten, kruiden en vlees of vis.  De meest voorkomende vleessoorten zijn runds-, lams-, varkens-, eenden- en kippenvlees. Er staan ook vogels en (zelden) honden op het menu. Veel gebruikte kruiden zijn citroengras, limoen of kaffir. Om de smaak te versterken wordt vaak vis- of sojasaus toegevoegd. Ook pindanoten zijn vaak verwerkt. Eten kan op verschillende manieren worden klaargemaakt: gebakken, geroerbakken, gekookt of gestoomd. In Vietnam gebruikt men minder olie dan in China, dit om de pure smaak van de ingrediënten te bewaren. Daardoor behoort de Vietnamese kookstijl tot de gezondste ter wereld.
Er zijn grote lokale verschillen in de keuken, en daardoor kan een reis van noord naar zuid of andersom gepaard gaan met een smakelijke en boeiende culinaire trip. Zo is het centrum bekend om zijn pittige kruiden en ‘royal cuisine’ met veel verschillende gerechtjes. Het zuiden is beïnvloed door de Khmer-, Thaise en Chinese keukens. Daar houdt men ook van gerechten met kokosmelk en chilipepers.

Elektriciteit

De netspanning is net zoals bij ons overal 220 à 230 volt. Vergeet echter niet een universele stekker (of verschillende adapters) mee te nemen.

Respectvol reizen

Vietnamezen kunnen soms heel nieuwsgierig overkomen. Ze staren bijvoorbeeld naar je, vragen je leeftijd, geven opmerkingen op je voorkomen enz. Laat je daardoor niet afschrikken: het is goed bedoeld. Als je op een markt dingen wil kopen, wees voorbereid op prijsonderhandelingen: afbieden verplicht. Als je een voorwerp in je handen neemt wordt er meestal verondersteld dat je uiteindelijk het voorwerp zal kopen (na het afbieden). Als je het dan niet koopt, kan de verkoper zich beledigd voelen.
Als je donaties wil geven aan armen, doe dit dan op een georganiseerde manier (in samenspraak met je gids) en ga niet zomaar in het wilde weg goederen schenken. Dit kan immers de lokale gemeenschappen ontwrichten. Overlaad zeker de kinderen niet met suikergoed: mensen hebben niet overal toegang tot tandartsen.
Bij tempelbezoek, zet je hoed af, doe je schoenen uit en bedek knieën en schouders. Wijs nooit met je voeten in de richting van een Boeddhabeeld en poseer niet voor een foto met je rug naar de Boeddha. Raak nooit het hoofd aan van een persoon of Boeddhabeeld. Ook wijzen met je vinger of je voetzool naar mensen of een Boeddhabeeld zijn uit den boze.
In Vietnam begroeten mensen elkaar door handen te schudden, vaak met beide handen. Vrouwen zullen misschien eerder een buiging maken. Dit doe je ook als je een oudere begroet zonder dat deze zelf het initiatief voor de begroeting neemt. Kinderen aanraken aan het hoofd is voorbehouden voor familieleden en vrienden.

Voor wie?

Voor iedereen, jong, oud, vrienden, koppels, honeymooners en ook zeer geschikt voor families met kinderen!

Wat maakt deze reizen zo bijzonder?

 • Deskundig advies:
  uitgebreide informatie en persoonlijke service van gespecialiseerde reisconsulenten die het land kennen als geen ander!
 • Ervaren, uitgezochte lokale gidsen... 
  ... met een niet te evenaren kennis van het land en het volk. De gidsen spreken Engels.
 • Op maat
  Je vindt een aantal goed uitgebalanceerde reisprogramma's op deze site. Deze kunnen in overleg worden aangepast aan jouw wensen, bvb. een dagje langer op een plaats waar je in het bijzonder naar uitkijkt, een ander hotel, combineren van verschillende reisprogramma's enz...
 • Op eigen tempo
  De verplaatsingen gebeuren uitsluitend per wagen met privéchauffeur. Zo kan je reizen op je eigen tempo. Onze filosofie is: haast je niet, neem de tijd om te genieten en alles in je op te nemen. Je beschikt steeds over voldoende vrije tijd om tot rust te komen, precies daar waar het nodig is, bijvoorbeeld op een plaats waar de kleine en grote kinderen graag een duik in het water nemen of waar je langer wil genieten van een prachtig landschap.
 • Vietnam beleven
  Originele uitstappen, die je het land doen 'beleven', exclusief voor onze gasten ontworpen, waar nodig aangepast aan gezinnen met kinderen. Betreden van minder toeristische paden, zonder de highlights over te slaan. Streven naar kleinschaligheid, op alle vlakken. Direct contact met de lokale bevolking.
 • Een sterke prijs-kwaliteitverhouding

Accommodatie

Waar mogelijk is er een keuze uit een aantal hotels. Deze werden getest en heel zorgvuldig geselecteerd. Wij geven de voorkeur aan kleinschaligheid en authenticiteit. Waar het kan is een zwembad aanwezig. Af en toe is de accommodatie (zeer) eenvoudig omdat er niets anders voorhanden is. Dan vermelden we het ook. Maar de sfeer is dan wel uiterst gezellig en sympathiek.

Maaltijden inbegrepen of niet

In de minder dicht bewoonde gebieden zijn vaak alle maaltijden (ontbijt, lunch en avondmaal) inbegrepen in de prijs. In de steden, waar je een ruim aanbod hebt, is dat minder het geval: daar heb je dan de gelegenheid om zelf te kiezen.

Extra voor onze klanten

Wij geven iedereen een uitgebreid draaiboek mee, met de 'dag per dag' beschrijving van de reis, tips voor restaurants enz. Alles persoonlijk door ons uitgetest!