Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Reisprogramma's

image Rondreis Laos

RONDREIS LAOS

Verrassend Laos: stroomafwaarts langs bergvolkeren, de oude koningsstad en een verborgen waterwereld
19 dagen/16 nachten

Deze reis voert je, door contrasterende werelden, van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden van Laos. Na je vlucht via Bangkok en Chiang Rai (Thailand), steek je in Chiang Khong de Mekong over naar Laos. Je geniet er van de prachtige natuur en leert de cultuur van de verschillende bergvolkeren kennen. Deels per boot, langs prachtige karstbergen en de Pak Ou grotten, zak je af naar Luang Prabang, de oude hoofdstad met zijn traditionele en koloniale architectuur en gezellige 'laid back' sfeer. Daarna zet je koers naar het uiterste zuiden van Laos. In Pakse leer je Laotiaans koken. Op het prachtige Bolavenplateau zie je enkele van de indrukwekkendste watervallen ter wereld. Zuidelijker aan de Mekong ligt de Pre-Angkoriaanse Khmertempel van Wat Phou, deels in de jungle. Daarna kom je per boot terecht in de unieke waterwereld van Si Phan Don. Hier spat de Mekong uit elkaar in talloze rivieren met '4000 eilanden' vooraleer hij via dramatische watervallen Cambodja binnen dendert. Op het palmeiland Don Khone liepen destijds de Fransen vast, het is letterlijk het einde van Laos en een haven van rust.

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Bangkok.

Dag 2: Aankomst in Bangkok en door naar Chiang Rai en Chiang Khong

Daarna vlieg je door naar Chiang Rai en rij je verder naar Chiang Khong aan de Mekongrivier, tevens de grens met Laos. Overnachting in een comfortabel hotel aan de rivier.

Dag 3: Van Chiang Khong de grens over naar Laos!

Na het ontbijt (inbegrepen) steek je de grens over naar Laos. Je moet eerst langs de Thaise douane, daarna steek je de Mekongrivier over en ben je in Laos. Daar staat iemand je op te wachten. Je rijdt door naar Luang Namtha (ongeveer 2u30 min uur rijden, kan langer zijn). Luang Namtha ligt vlakbij het natuurpark Nam Ha (National Biodiversity Conservation Area). Je krijgt vandaag (of de volgende ochtend) nog extra informatie over de trekking die je morgen zal doen. Een picknicklunch voor onderweg is inbegrepen. Overnachting in een guesthouse aan de rivier.

VARIANT: voor mensen die nog verder weg willen van onze beschaving is Muang Sing een aanrader, maar opgelet: de accommodatie is er zeer rudimentair en de daguitstap is zwaarder. In dat geval rijd je nog door naar Muang Sing: je bent anderhalf uur langer onderweg, maar de weg is wondermooi. Overnachting in een guesthouse in Muang Sing.

Dag 4: Uitstap bij de bergvolkeren indien men overnacht en vertrekt uit Luang Namtha

Je kan kiezen tussen een trekking of een fietstocht (inbegrepen in de prijs).

 • Trekking

  Keuze 1: 15 minuten rijden en 6 uur trekking
  Vandaag verken je de bergen en bergvolkeren bij Luang Namtha. Je start in het Lanten-dorp Ban Nam Dee. Je krijgt wat uitleg over het dorp en het leven hier en trekt daarna verder de bergen in. Je wandelt door wouden, velden, rijstterrassen en langs rivieren. Voor de lunch kan je picknicken ofwel eten in een lokaal huis. Na de lunch bezoek je het dorp Ban Sida, waar je kennis maakt met een kleine etnische minderheid. Je komt meer te weten over deze kleine stam als je luistert naar de soms spectaculaire verhalen van de dorpelingen.
  Daarna kan je kiezen om via dezelfde weg terug te keren of nog wat verder te klimmen tot aan een bergtop van waar je een schitterend uitzicht hebt. Daarna zak je terug af, door het woud, naar Ban Nam Dee. Je kan hier wat relaxen bij de lokale waterval. Als je graag in de waterval wil afkoelen, zorg dat je kleren bij hebt die mogen nat worden.

  Keuze 2: 1 uur rijden en 4 uur trekking

  Van Luang Namtha rij je 30 minuten zuidwaarts naar Ban Jaluensouk (een Khmu dorp), het startpunt van de wandeling. Onderweg sluit een lokale gids bij je aan. De wandeling (8-10 km) is niet moeilijk. Eerst gaat het bergop, tot je aan een plateau komt. In het regenseizoen kan het hier wat glad zijn hier. Je wandelt verder in de schaduw van de woudreuzen, die je beschutting geven tegen de zon. Je stopt op elke plaats die je interessant vindt en de gids geeft uitleg. Op de middag geniet je van een Laotiaanse picknick. Na de lunch word je opgehaald door een chauffeur. Onderweg naar het hotel kan je nog stoppen in enkele lokale dorpen, zoals een Lanten dorp, gekend om het maken van papier uit bamboepulp en Ban Pieng Ngam gekend voor katoen en zijde. Geniet ook van de mooi zichten op de rijstvelden.

 • Fietstocht langs de bergvolkeren bij Luang Namtha

  Ontbijt (inbegrepen). Vandaag doe je een fietstocht (ongeveer 6u) in de omgeving. Je rijdt naar Ban Poung , een dorp van de ‘Black Tai’-minderheid, dan naar Nam Thoung (‘Tai Leu’ volk) en tenslotte Ban Nam Dee (‘Lanten’-volk). Je kan mensen aan het werk zien die op traditionele wijze zijde weven en kleuren, alsook een alcoholfabriekje. Je geniet van mooie uitzichten over het berglandschap en de rijstvelden en bezoekt een waterval. Je krijgt een lunch aangeboden door de Tai Leu mensen (inbegrepen). Onderweg terug naar je hotel bezoek je markt. Je bezoekt nog de That Phoum stupa voor je terug aankomt in je hotel.
  Overnachting in een guesthouse aan de rivier.

  Mensen die liever minder zware tochten maken kunnen ook kajakken of per tuktuk vervoerd worden.

 • Variant: Uitstap bij de bergvolkeren indien men overnacht en vertrekt uit Muang Sing.

  Je wordt opgehaald per Tuk Tuk en rijdt ongeveer 20 minuten naar het startpunt. Dan volg je een pad dat de bergen van het Nationaal Park ‘Nam Ha’ op- en afloopt. Je loopt langs bamboe- en wilde bananenbossen naar een verborgen waterval. Op de top van de berg kan je de verschillende niveaus leren kennen van het Nationaal Park. Je zal tijdens je trekking verschillende vogelsoorten zien. Je gids zal ze naar je toe lokken. Hij kan ook andere dieren lokken door hun geluiden na te bootsen. Je picknickt bij de waterval. Na de lunch loop je door het ongerepte woud naar het dorp Ban Nam Daet Mai (Akha volk), waar je meer leert over de lokale manier van leven.
  Overnachting in een guesthouse in Muang Sing.

Dag 5: Van Muang Sing of Luang Namtha naar Muang La

Na het ontbijt (inbegrepen) rij je naar Muang La. Het is ongeveer 2u30 rijden (indien je van Muang Sing komt, is het 4u rijden). Je picknickt onderweg (inbegrepen). Rest van de dag is vrij. Geniet van de schitterende groene omgeving, de klaterende bergrivier en het gezellige hotel. Als er tijd over is, kan je vandaag nog naar Wat Chiao Pha Kham Sing wandelen, een tempel met een heilig Boeddhabeeld vlakbij het resort. Veel mensen komen hier op bedevaart. Een échte aanrader voor de avond is de 'hot tub' van het hotel. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een luxueus hotel aan de rivier.
Tip! Jullie kunnen vandaag ook logeren in een comfortabel hotel op een andere plek, dan is er een aanzienlijke korting. Contacteer ons voor meer info.

Dag 6: Muang La

Ontbijt (inbegrepen). Vandaag heb je de keuze uit volgende activiteiten:

 1. Vrije dag je kan genieten van de omgeving en zelf wat rondwandelen

 2. Fietstocht van een halve dag naar de dorpjes in de omgeving (mits supplement, inclusief lunch)

 3. Tocht per 4X4 naar etnische minderheden (mits supplement, inclusief lunch).

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een luxueus hotel aan de rivier. SUGGESTIE: voor mensen met wat meer tijd is een extra vrije dag in Muang La zeker aan te raden. Er is voldoende te doen in de omgeving en het hotel zelf biedt ook nog excursies aan.

Tip! Jullie kunnen vandaag ook logeren in een comfortabel hotel op een andere plek, dan is er een aanzienlijke korting. Contacteer ons voor meer info.

Dag 7: Van Muang La naar Nong Khiaw met de wagen en de boot

Na het ontbijt rij je in ongeveer 2u30 (kan langer zijn) naar Muang Khua waar je overstapt op een privé-rivierboot om de rest van de dag de Nam Ou Rivier op te varen naar Nong Khiaw. De tocht duurt ongeveer 5 uur maar je vaart langs de meest adembenemende landschappen van Noord-Laos. Onderweg bezoek je een aantal dorpjes en wordt er gepicknickt (inclusief) op een afgelegen strandje. Een héérlijke dag! Overnachting in een kleinschalig hotel in Nong Khiaw.

Dag 8: Van Nong Khiaw naar Luang Prabang via de Pak Ou grotten

Ontbijt (inbegrepen). Daarna rij je richting Luang Prabang. Onderweg bezoek je de Pak Ou grotten, gelegen op de Mekongrivier. Als je de grotten betreedt, zullen je ogen zich eerst wat moeten aanpassen, waarna je ineens de meer dan 3000 serene gezichten ontdekt van evenveel boeddhabeelden en -beeldjes, sommige belegd met kostbare edelstenen. Het feit dat deze onaangeraakt blijven op deze afgelegen plaats, in één van de armste landen van de wereld, getuigt van de devotie van het volk. Een picknick onderweg is inbegrepen. Daarna vaar je naar Luang Prabang, via de Mekong, terwijl je het leven op de oevers aanschouwt. Overnachting in Luang Prabang in een kleinschalig hotel of mits supplement in een authentiek hotel in de hoofdstraat, een stijlvol boutiquehotel of een schitterend luxehotel.

Dag 9: Stadstour in Luang Prabang

Vroeg in de ochtend hoor je de bellen van de kloosters, het moment waarop de lange stoet van de in het oranje geklede monniken begint. Ze lopen blootsvoets door de stad waar ze hun aalmoes (vooral rijst) krijgen van de stedelingen. Een spektakel dat je niet mag missen! (Blijf wel op een respectvolle afstand van de monniken en verstoor het ritueel niet door te opzichtig foto’s te nemen). Daarna bezoek je de ochtendmarkt, waarna je ontbijt in je hotel. Na het ontbijt begint de stadstour door Luang Prabang, dat in 1995 door de UNESCO tot werelderfgoed werd uitgeroepen. De tour begint met de populairste tempel, Wat Xieng Thong, die 500 jaar oud is en een goed voorbeeld van de stijl van Luang Prabang. Dan exploreer je in alle rust de zijstraten en steegjes en loop je van de ene tempel in de andere. Je zal in de ban geraken van deze charmante stad. Je stopt waar je wil en je gids is er om al je vragen te beantwoorden. Je bezoekt het Nationaal Museum in het vroegere Koninklijke Paleis. Verder kan je de Phousy Berg beklimmen (328 treden) voor een mooi uitzicht over stad en omgeving. Rond de middag keer je terug naar je hotel.

Daarna ga je naar het dorpje Ban Khomkhuang waar je een ‘baci’-ceremonie meemaakt. Onder leiding van hun 'Nai Ban' (dorpshoofd) brengen de dorpelingen je geluk door katoenen koordjes rond je pols te binden. Die staan voor vriendschap en gezondheid. Overnachting in Luang Prabang in een kleinschalig hotel of mits supplement in een authentiek hotel in de hoofdstraat, een stijlvol boutiquehotel of een schitterend luxehotel.

Dag 10: Luang Prabang

Ontbijt (inbegrepen). Vandaag kan je een dagje vrij nemen (we geven tips mee!) en gaan shoppen, wat rondslenteren in de straatjes, genieten van een spa-behandeling of massage. Of je kan ook volgende activiteiten doen (mits supplement, lunch is inclusief):

 1. Excursie naar de schitterende Kuangsi waterval (met introductie in de lokale keuken)
 2. Kookcursus: maak kennis met de heerlijke Laotiaanse keuken.
  We kunnen nog veel andere leuke excursies aanbieden. Contacteer ons voor meer informatie.

Overnachting in Luang Prabang in een kleinschalig hotel of mits supplement in een authentiek hotel in de hoofdstraat, een stijlvol boutiquehotel of een schitterend luxehotel.

Indien gewenst (en mits supplement) kan je hier een uitstap van 3 dagen/2 nachten inlassen naar de mysterieuze 'vlakte der kruiken' en het gezellige Vientiane, de hoofdstad van Laos. Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 11: Van Luang Prabang naar Pakse en Bolaven

Ontbijt (inbegrepen). Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Pakse. Bij aankomst in de luchthaven van Pakse ontmoet je je gids en chauffeur. Je luncht in het interessante dorpje Ban Saphai aan de Mekong, op 20 minuten van Pakse. Veel huizen zijn hier nog traditioneel. Er zijn weverijen en een viskwekerij. Je kan toekijken of meehelpen bij de bereiding van de lunch. Je leert verse loempia's en de typisch Laotiaanse Laab (vis- of vleesschotel met verse kruiden) maken. Je eet je vers bereide maaltijd in de schaduw onder het huis of op het terras, met uitzicht over de velden. Dit is meteen onze eerste kennismaking met de gastvrije Zuid-Laotianen! Na de lunch rijd je door naar indrukwekkende Tadlo watervallen, daarna ga je naar je hotel op een koffieplantage.
Overnachting in een hotel op een koffieplantage.

Dag 12: Een dag op het Bolaven-plateau: welkom in watervallenland!

Na het ontbijt bezoek je een lokale markt in Paksong, waar mensen van verschillende volkeren hun producten aanbieden. Je leert meer over het branden van koffie in het Jhai koffiehuis, waar je de meest filantropische koffiebrander vindt. Daarna ga je naar de 200 m hoge dubbelwaterval Tad Fane een van de mooiste van Laos. Dan rij je verder naar Champassak waar je zal overnachten. Overnachting in een modern hotelletje aan de rivier in Champassak.

Dag 13: Wat Phou: de mooiste jungletempel van Laos

Vanuit Champassak neem je (met je gids) lokaal vervoer naar de half overgroeide ruïnes en het interessante museum van Wat Phou, het majestueuze pre-Angkoriaanse (10de eeuwse) tempelcomplex. Dit is het historische hoogtepunt van je trip in Zuid-Laos. Spreek af met je gids of je dit in de voormiddag of in de namiddag wil doen. De rest van de dag is vrij. Geniet van het zwembad en het prachtige uitzicht op de Mekongrivier. Overnachting in een modern hotelletje aan de rivier in Champassak.

Dag 14: Don Khone: het einde van Laos, waar de Fransen worstelden met de Mekong

Na het ontbijt ga je naar het nationaal park Xe Pian. Je bezoekt er een olifantenkamp, en maakt kennis met de mahouts. Daarna klim je naar de nabijgelegen Phou Asa berg voor een panoramisch zicht over de hele regio. Op deze verlaten heuvel bevinden zich de overblijfselen van één van de belangrijkste tempels die de regio heeft gekend. Daarna ga je naar de PhaPheng waterval, ook gekend als de 'Niagara van het Oosten'. Het is eigenlijk een verzameling van watervallen en kolkende stroomversnellingen op de plaats waar de Mekongrivier Cambodja induikt: indrukwekkend! Hierna ga je met de wagen en de boot naar Khone Eiland. Dit was de zuidelijkste post van de Franse koloniale overheerser in Laos, vlakbij de plaats waar de Mekong onbevaarbaar wordt door de watervallen op de grens met Cambodja. Het heeft iets van het einde van de wereld, onder meer door de zalige rust die er heerst. Je kan er de oude Franse spoorweg zien, gebouwd om de watervallen op de Mekong te omzeilen. Deze waren een onoverkomelijke hindernis voor de handelsroute op de Mekong. Overnachting in een hotel op Don Khone eiland.

Dag 15: Dolfijnen en watervallen op de grens met Cambodja

Vandaag bezoek je Don Khone en Don Det, de Li Phi de watervallen bij de grens met Cambodja en de overblijfselen van de oude Frans spoorweg. Je stapt ook in een boot om zoetwaterdolfijnen te spotten vlak bij de grens.
Daarna is het tijd voor een zonsondergang boven de Mekong :om 16u vertrek je met een gids om de zonsondergang te zien boven de Mekongrivier. Drink een glaasje wijn of een koel biertje waarna je Don Khone verlaat en de Mekong volgt naar een plaats met veel eilanden waar je evenveel vissers. Je vaart tussen de zgn. ‘1000 eilanden’ (Si Phan Don) Je bezoekt de eilanden Done Xang en Done Pueay en stopt aan Don Som waar je een tempel met dezelfde naam bezoekt. Hier maak je een korte wandeling. Dan keer je terug naar je boot en vaar je recht op de zonsondergang af!
Overnachting in een hotel op Don Khone eiland.
Tip! Hier kan je gerust een extra dag bijboeken om tot rust te komen op dit zalige eiland.

Dag 16: Van Done Khone naar het ongerepte Don Khong

‘s Morgens na het ontbijt bezoek je het prachtige eilandenlansdschap per boot. Geniet van de schoonheid van deze regio. Daarna ga je aan land bij het Khong Eiland. Dit eiland bestaat bijna uitsluitend uit rijstvelden, heuvels, groentetuinen en kleine dorpjes. Ontdek het eilandje per fiets.
Overnachting in een hotel in Don Khong. Indien gewenst kan je ook overnachten (mits supplement) in een comfortabele lodge in Don Daeng.

Dag 17: Vrije dag

Na het ontbijt heb je een volledig vrije dag (zonder gids) alvorens je vlucht weer aan te vangen. Geniet van je hotel, de omgeving, het zwembad. Overnachting in een hotel in Don Khong.Indien gewenst kan je ook overnachten (mits supplement) in een comfortabele lodge in Don Daeng.

Dag 18: Vlucht naar Bangkok

Ontbijt. Transfer naar de luchthaven voor je vlucht naar Bangkok en aansluitende vlucht naar huis.

Dag 19: Aankomst thuis/einde van de reis

Optioneel kan je je reis nog verlengen met een extra dag in Bangkok of een strandverblijf. Contacteer ons voor meer info

Prijzen op aanvraag

Extra: 3 dagen/3 nachten naar de mysterieuze 'Vlakte der Kruiken' en de hoofdstad Vientiane

Dag 11: Naar de 'Vlakte der Kruiken' (Phonsavan)

Na het ontbijt begint een lange autorit (6 à 7u) naar Phonsavan. De weg die je gebruikt wordt de ‘Slangenweg’ genoemd, wegens de vele bochten. De naam Phonsavan, betekent letterlijk ‘hemel op aarde’ maar de regio was tijdens de Vietnamoorlog eerder een hel, waarvan je de sporen (B52-bomkraters) nog kan zien. Gelukkig heeft de Provincie Xieng Khouang meer te beiden dan oorlogsgeschiedenis. Onderweg kan de gids je naar een restaurant brengen waar je kan lunchen (niet inbegrepen, en graag een fooi voorzien voor de chauffeur die wacht terwijl jullie eten). Bij zonsondergang bezoek je al één van de vlakten met kruiken. Overnachting in een hotel in Phonsavan.

Dag 12: De 'Vlakte der Kruiken'

Je bezoekt vandaag de Vlakte der Kruiken, een indrukwekkende archeologische site met honderden uit steen gehouwen cilindervormige recipiënten. Niemand weet zeker wie ze gemaakt heeft, van waar ze komen en wat het nut ervan was. Zijn het effectief ‘kruiken’ waarin bepaalde goederen werden bewaard, of water werd opgevangen, of zijn het graven? En is het toeval dat je in Noord-Sulawesi (Indonesië) soortgelijke ‘kruiken’ ziet? Je bezoekt ook een dorp waar mensen een inkomen vergaren door lepels en armbanden te maken van het metaal van oude bommen.

Na de lunch (niet inbegrepen) kan je het ‘Mulberries Project’ bezoeken. Hier worden zijderupsen gekweekt en produceren Laotiaanse vrouwen hoogwaardige producten van zijde, waarmee ze een vast inkomen verwerven. In de late namiddag bezoek je de ‘Lone Buffalo Foundation’. Hier leren jongeren Engels praten en met een computer omgaan. Via sportieve activiteiten worden ze daartoe gemotiveerd: 'sporten om te leren'. Je kan zelf wat langer blijven en meedoen, waarbij je meer te weten komt over de Laotiaanse cultuur en dit mooie project. Overnachting in een hotel in Phonsavan.

Dag 13: Naar Vientiane - stadstour

Je wordt vandaag naar de luchthaven van Xieng Khuang gebracht voor je vlucht naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. Bij aankomst in Vientiane word je naar je hotel gebracht. Je kan ter plaatse eerst lunchen (niet inbegrepen). Daarna doe je een stadstour. Vientiane is het politieke, economische en culturele centrum van Laos sinds de 16de eeuw. Je bezoekt de oudste tempel, Wat Sisaket, met zijn duizenden mini-boeddhabeeldjes, de tempel Wat Prakeo, waar vroeger de beroemde Smaragden Boeddha huisde en het nationale monument van Laos, de goudkleurige That Luang Stupa. Hier kan je ook foto’s nemen van het bekende Patuxay Monument (dat een beetje doet denken aan de Parijse ‘Arc de Triomphe’).
Overnachting in een boutiquehotel in Vientiane. Mits supplement kan je ook logeren in een luxueuzer hotel in Vientiane.

Dag 14: Van Vientiane naar Pakse - het Bolavenplateau

Na het ontbijt (inbegrepen) word je naar de luchthaven gebracht voor je vlucht naar Pakse in Zuid-Laos.

Je knoopt terug aan met het basisprogramma, dag 11