Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Reisprogramma's

image Rondreis Cambodja & Laos

RONDREIS CAMBODJA & LAOS

Laos en Cambodja: in stijl naar de hoogtepunten van de Mekong en de Khmerbeschaving
15(17)dagen/12(14)nachten

Deze reis start in de schitterende oude hoofdstad van Laos, Luang Prabang. Je verkent het oude centrum met zijn boeddhistische en koloniale architectuur en gezellige 'laid back' sfeer. Daarna zet je koers naar het uiterste zuiden van Laos. In Pakse leer je Laotiaans koken, vooraleer je inscheept voor je luxecruise op de Mekong. Deze cruise brengt je langs de Pre-Angkoriaanse Khmertempel van Wat Phou naar de waterwereld in het zuiden van Laos. Hier splitst de Mekong in talloze rivieren met '4000 eilanden' vooraleer hij via dramatische watervallen Cambodja binnen dendert. Op het palmeiland Don Khone liepen destijds de Fransen vast, het is letterlijk het einde van Laos en een haven van rust. Je vliegt dan door naar Siem Reap om daar het onbeschrijflijke werelderfgoed van Angkor Wat te exploreren. Je krijgt alle tijd om de hoogtepunten en verborgen parels van dit tempelcomplex te bezoeken, maar ook om te ontdekken wat een interessante en bruisende stad Siem Reap is.

Dag 1: Vertrek

Vertrek vanuit België voor de intercontinentale vlucht naar Bangkok.

Dag 2: Aankomst in Bangkok

Je wordt opgewacht door je gids die je naar je hotel brengt. Optioneel (mits supplement) kan je een sfeervolle boottocht op de Chao Phraya maken. Op de boot wordt een heerlijke Thaise maaltijd geserveerd. Overnachting in een modern hotel in de stad. Mits supplement kan je ook in één van de volgende 6 hotels overnachten: een kleinschalig hotel aan de rivier, een modern hotel aan de rivier, een trendy hotel, een design wolkenkrabber, een luxe wolkenkrabber of een legendarisch luxehotel aan de rivier.

Dag 3: Naar Laos!

Ontbijt (inbegrepen) en vrije tijd tot aan de transfer naar de luchthaven voor je vlucht naar Luang Prabang (Laos). Aankomst in Laos en transfer naar je hotel. Rest van de dag vrij.
Overnachting in Luang Prabang in een kleinschalig hotel of mits supplement in een authentiek hotel in de hoofdstraat, een stijlvol boutiquehotel of een schitterend luxehotel.

Dag 4: Stadstour in Luang Prabang

Vroeg in de ochtend hoor je de bellen van de kloosters, het moment waarop de lange stoet van de in het oranje geklede monniken begint. Ze lopen blootsvoets door de stad waar ze hun aalmoes (vooral rijst) krijgen van de stedelingen. Een spektakel dat je niet mag missen! (Maar blijf wel op een respectvolle afstand van de monniken en verstoor het ritueel niet door te opzichtig foto’s te nemen). Daarna bezoek je de ochtendmarkt, waarna je ontbijt in je hotel. Na het ontbijt begint de stadstour door Luang Prabang, dat in 1995 door de UNESCO tot werelderfgoed werd uitgeroepen. De tour begint met de populairste tempel, Wat Xieng Thong, die 500 jaar oud is en een goed voorbeeld van de stijl van Luang Prabang. Dan exploreer je in alle rust de zijstraten en steegjes en loop je van de ene tempel in de andere. Je zal in de ban geraken van deze charmante stad. Je stopt waar je wil en je gids is er om al je vragen te beantwoorden. Je bezoekt het Nationaal Museum in het vroegere Koninklijke Paleis. Verder kan je de Phousy Berg beklimmen (328 treden) voor een mooi uitzicht over stad en omgeving. Rond de middag keer je terug naar je hotel.
Daarna ga je naar het dorpje Ban Khomkhuang waar je een ‘baci’-ceremonie meemaakt. Onder leiding van hun 'Nai Ban' (dorpshoofd) brengen de dorpelingen je geluk door katoenen koordjes rond je pols te binden. Die staan voor vriendschap en gezondheid. Overnachting in Luang Prabang in een kleinschalig hotel of mits supplement in een authentiek hotel in de hoofdstraat, een stijlvol boutiquehotel of een schitterend luxehotel.

Dag 5: Luang Prabang

Ontbijt (inbegrepen). Vandaag kan je een dagje vrij nemen (we geven tips mee!) en gaan shoppen, wat rondslenteren in de straatjes, genieten van een spa-behandeling of massage. Je kan ook volgende activiteiten doen (mits supplement - lunch is inclusief):

  1. Kennismaking met de etnische minderheden en naar de schitterende Kuangsi waterval.
  2. Kookcursus: introductie tot de heerlijke Laotiaanse keuken.
  3. Naar de Pak Ou grotten. Als je deze grotten langs de Mekong betreedt, zullen je ogen zich eerst wat moeten aanpassen, waarna je ineens de meer dan 3000 serene gezichten ontdekt van evenveel boeddhabeelden en -beeldjes, sommige belegd met kostbare edelstenen.

Overnachting in Luang Prabang in een een kleinschalig hotel of mits supplement een authentiek hotel in de hoofdstraat, een stijlvol boutiquehotel of een schitterend luxehotel.

Dag 6: Van Luang Prabang naar Pakse en kennismaking met de landelijke gastronomie

Ontbijt (inbegrepen). Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Pakse. Bij aankomst in de luchthaven van Pakse ontmoet je je gids en chauffeur. Je luncht in het interessante dorpje Ban Saphai aan de Mekong, op 20 minuten van Pakse. Veel huizen zijn hier nog traditioneel. Er zijn weverijen en een viskwekerij. Je kan toekijken of meehelpen bij de bereiding van de lunch. Je leert verse loempia's en de typisch Laotiaanse Laab (vis- of vleesschotel met verse kruiden) maken. Je eet je vers bereide maaltijd in de schaduw onder het huis of op het terras, met uitzicht over de velden. Dit is meteen je eerste kennismaking met de gastvrije Zuid-Laotianen! Na de lunch rij door naar je hotel in Pakse.
Overnachting in een sfeervol hotel in Pakse.

Dag 7: Cruise op de Mekong en jungletempel van Wat Phou

Na het ontbijt (inbegrepen) krijg je een briefing over de volgende dagen. Je ontmoet ook de andere mensen die deelnemen aan de cruise. Van Pakse vertrek je met een comfortabele longtail boot (2 uur varen) naar Champassak. Daar word je welkom geheten op de prachtig gerestaureerde oude cruiseboot. Alle maaltijden tijdens de cruise zijn inbegrepen. Je trekt in in je persoonlijke kajuit en er wordt meteen een lekkere lunch geserveerd (inbegrepen) op het dek. In de namiddag neem je (samen met je gids) lokaal vervoer naar de half overgroeide ruïnes en het interessante museum van Wat Phou, het majestueuze pre - Angkoriaanse (10de eeuwse) tempelcomplex. Na dit hoogtepunt word je naar de boot teruggebracht waar je de tropische zonsondergang op het dek kan meemaken. Je krijgt een heerlijke cocktail aangeboden. Het avondmaal (inbegrepen) wordt aan boord opgediend en de boot meert aan voor de nacht bij Ban Muang. Overnachting op de kleinschalige cruiseboot.

Dag 8: Koers naar Si Phan Don, de 4000 eilanden

De boot vertrekt om 6u. en een uitgebreid ontbijt (inbegrepen) wordt geserveerd vanaf 7u. De eerste stop is in het dorp Ban Huei Thamo waar je kennismaakt met het plattelandsleven en ook met de verborgen tempel Oum Muong in het zompige woud. Als je terug aan boord bent, begint de boot aan zijn zuidwaartse tocht langs een paradijs in de wildernis met 4000 eilanden, waar de Mekong verbreedt tot een soort binnenlandse delta, met ontelbare rivieren die zich nadien in Cambodja zullen hergroeperen. Je krijgt een middagmaal (inbegrepen) aan boord. Daarna kan je heerlijk relaxen terwijl de boot langzaam verder vaart. Geniet van het (ei)landschap! Dorpskinderen zullen vanaf de oever enthousiast naar je zwaaien. In de late namiddag heb je een tweede stop bij Ban Deau Tia, waar je een wandeling maakt door het traditionele dorpje. Hier zal je zien hoe de mensen rijst planten of oogsten. Het avondmaal (inbegrepen) wordt aan boord opgediend en de boot meert aan voor de nacht in Ban DeauTia.
Overnachting op de kleinschalige cruiseboot.

Dag 9: Het einde van Laos, waar de Fransen worstelden met de Mekong

De boot vertrekt om 6u. en een ontbijt wordt geserveerd vanaf 7u (inbegrepen). Je verlaat de cruiseboot in Ban Veuthong, waar een kleiner vaartuig je vervoert naar Khone Eiland. Dit was de zuidelijkste post van de Franse koloniale overheerser in Laos, vlakbij de plaats waar de Mekong onbevaarbaar wordt door de watervallen op de grens met Cambodja. Het heeft iets van het einde van de wereld, onder meer door de zalige rust die er heerst. Je kan er de oude Franse spoorweg zien die gebouwd is om de watervallen op de Mekong te omzeilen. Deze waren een onoverkomelijke hindernis voor de handelsroute op de Mekong. Een wandeling bij en over de oude spoorwegbrug die de eilanden Khone en Det verbindt is een must. Je doet dit dan ook samen met je gids. Na de verkenning van Khone word je met een kleine boot naar het vasteland teruggebracht, meer bepaald naar Xieng Di, voor een lunch in een lokaal restaurant (inbegrepen). Een bus neemt je vervolgens mee naar de PhaPheng Waterval, ook gekend als de 'Niagara van het Oosten': schitterend! Daarna ga je over land naar Champassak of Don Daeng (volgens hotelkeuze).
Je hebt 2 keuzemogelijkheden om je laatste nacht door te brengen in Laos. Overnachting in een modern hotelletje aan de rivier in Champassak of (mits supplement) in een comfortabele lodge in Don Daeng.

Dag 10: Van Pakse naar Siem Reap (Cambodja)

Ontbijt (inbegrepen). Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Siem Reap.

Welkom in Cambodja. Bij aankomst in de luchthaven moet je je visa kopen, tenzij je dat al hebt. Dan ga je door naar de aankomsthal. Daar ontmoet je je chauffeur die je naar je hotel zal brengen.

De rest van de dag ben je vrij: je kan relaxen in je hotel, zwemmen, een verkwikkende massage nemen of de stad verkennen.

Optioneel, (mits supplement van 25 euro p.p.) kan je ook een voorstelling bijwonen van het circus ‘Phare Ponleu Selpak'. 's Avonds om 19u15 word je opgehaald aan je hotel. De voorstelling duurt een uur: van 20 tot 21u. Dit is geen gewoon circus. Het is één van de projecten van een Cambodjaanse NGO die werd gesticht in 1994 door 8 jonge Cambodjanen die terugkeerden uit vluchtelingenkampen bij de Thaise grens. Via de kunst wisten zij hun trauma’s te verwerken. Het project draagt bij aan de ontwikkeling van lokale gemeenschappen via onderwijs en professionele opleidingen in kunsten zoals muziek, theater en circus. De circusartiesten zijn heel gepassioneerd en getalenteerd. De show is echt de moeite waard en vermengt traditionele en eigentijdse elementen.

Overnachting in Siem Reap in een comfortabel hotel. Mits supplement kan je ook overnachten in een trendy hotel of in een luxehotel in het centrum of in een topluxehotel.

Dag 11: Zonsopgang bij Angkor Wat en bezoek van de belangrijkste tempels

Bereid je voor op een lange dag vandaag ,want je zal alle hoogtepunten van Angkor zien! Deze morgen vertrek je rond 5u om de zonsopgang te zien bij Angkor Wat, de grootste tempel van de Angkor-site. Dit indrukwekkende bouwwerk, gebouwd als mausoleum voor Suryavarman II (die regeerde van 1112 tot 1152), zal geen enkele bezoeker onverschillig laten: niet alleen door de omvang en de elegante architectuur, maar ook door het raffinement van de ontelbare sculpturen. Je ontdekt één van de grootste creaties ooit van de mensheid. Na het bezoek word je naar een dorp in de omgeving gebracht, waar je kan zien hoe verse rijstnoedels worden gemaakt en je zelf een ontbijt met noedelsoep krijgt.

Na het ontbijt bezoek je het Bayon Informatiecentrum, dat deels door de UNESCO en deels door een Japanse NGO wordt gefinancierd en dient om bezoekers meer inzicht te geven in de monumenten van Angkor en de wijze waarop deze worden geconserveerd. Dan ga je naar de zuidelijke poort van het complex Angkor Thom, gebouwd door de grootste koning van Angkor, Jayavarman VII (die regeerde van 1181 tot 1201). Hoogtepunt is hier het majestueuze Bayon met de serene hoofden van de koning ingebouwd in de tempelmuren. In de omgeving daarvan vind je ook het Baphuon (de koninklijke tempel), de olifantenterrassen, de Suor Prat tempel, de Koninklijke omwalling en de Phimeanakas... Daarna neem je een lunch (inbegrepen) op de tempelsite.

Ten slotte bezoek je Ta Phrom. Deze iconische tempel is bekend omdat hij bijna volledig door de jungle in een wurggreep wordt gehouden! Zo moet heel Angkor eruit gezien hebben toen het werd ontdekt door Henri Mouhot. Indien gewenst, kan je nog wachten tot de zon ondergaat of je kan ook al terugkeren naar het hotel.

Opmerking: we kunnen ook gespecialiseerde rondleidingen organiseren met een archeoloog: contacteer ons voor meer info

Overnachting in Siem Reap in een comfortabel hotel. Mits supplement kan je ook overnachten in een trendy hotel of in een luxehotel in het centrum of in een topluxehotel.

Dag 12: Fietsen en koken op het platteland

Je vertrekt deze morgen om 8u voor een fietstocht op het platteland. Je zal tijdens de rit kennis maken met de Cambodjaanse keuken bij een lokale familie. ‘s Ochtends ga je inkopen doen op de lokale markt, en je gaat daarna naar het huis van de familie. Samen met hen kook je de gerechten en daarna eet je ze op samen met het gastgezin. Dan fiets je verder langs rijstvelden en kleine dorpen. Als het je interesseert kan je een bezoekje brengen aan één van de traditionele huizen of aan de pagode. Na het fietsen kan je wat relaxen. Proef zeker eens van lokale dranken zoals suikerrietsap met ijs, de typische drank van het platteland.

In de namiddag ben je vrij om te genieten van het zwembad of om een wandeling te maken in Siem Reap. We geven voldoende tips in je draaiboek.

Opmerking: voor wie niet graag fietst: er zijn nog andere prachtige tempels en gebieden te bezoeken rondom Siem Reap. Contacteer ons voor meer info

Overnachting in Siem Reap in een comfortabel hotel. Mits supplement kan je ook overnachten in een trendy hotel of in een luxehotel in het centrum of in een topluxehotel.

Dag 13: Naar Banteay Srei en het landmijnenmuseum

Optioneel (mits supplement van 25 euro p.p.) kan je deze ochtend vroeg een speciale ervaring opdoen, waarbij je je aansluit bij een groep boeddhistische monniken om te ‘chanten’ en mediteren. Een gift voor de monniken is inbegrepen.

Na het ontbijt ga je vandaag Banteay Srei (de ‘Citadel van de Vrouwen’) bezoeken: een aanrader ! De tempel dateert van de 10de eeuw en is opgedragen aan Shiva. Je vindt er de mooiste bas-reliëfs van heel Angkor en de kleur van de zandsteen geeft de tempel een feeërieke roze kleur. Nadien ga je hier in de buurt het landmijnenmuseum bezoeken. Er zouden in heel de wereld nog 110 miljoen landmijnen verborgen zitten. Daarna keer je terug naar je hotel.

Je kan vandaag (mits supplement van 35 euro p.p.) ook nog naar het Tonlé Sap meer gaan.

Je bezoekt dan het dorp Mechrey op het Tonle Sap meer (‘het Grote Meer’). Het is één uur rijden naar het startpunt. Onderweg stop je bij Ampil Peam, een dorp dat tradities van eeuwen geleden onderhoudt. Daarna gaat het verder naar Mechrey, een kleine gemeenschap op het Tonle Sap meer. Je stapt in een typische lokale boot om de omgeving te verkennen. Je vaart onder andere door een overstroomd woud. Je gids geeft uitleg over de biodiversiteit in dit gebied en het economische belang van het meer voor duizenden bewoners. Tonle Sap is in feite meer en rivier tegelijk. De stroming verandert 2 keer per jaar van richting. Het meer is door de UNESCO uitgeroepen als ‘biosfeer’: een erkenning van het grote belang van het meer voor de omliggende ecosystemen.

Overnachting in Siem Reap in een comfortabel hotel. Mits supplement kan je ook overnachten in een trendy hotel of in een luxehotel in het centrum of in een topluxehotel.

Extra optie: je kan hier een unieke uitstap inlassen naar de onbekende tempel Banteay Chhmar met overnachting in een luxe-safaritent (2 extra dagen/nachten).
Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Tip! Je kan ook nog 1 extra dag inlassen waar je naar het platteland gaat, een uitzonderlijk project bezoekt en op het Tonlé sap meer vaart. Contacteer ons voor meer info.

Dag 14: Naar huis

Ontbijt. Vrije tijd tot aan de vlucht naar huis. Transfer naar de luchthaven.

Dag 15: Aankomst huis

Einde van de reis.

Mits supplement kan je je vakantie verlengen in Bangkok of aan de kust van Thailand of Cambodja. Contacteer ons voor meer info.

Prijzen op aanvraag

Extra optie: unieke uitstap naar Banteay Chhmar met overnachting in een luxetent
(2 extra dagen/nachten)

Dag 1: Siem Reap – Banteay Chhmar

Je wordt opgehaald aan je hotel en per 4x4 naar het prachtige 12de-eeuwse tempelcomplex van Banteay Chhmar gebracht (2 à 3 uur rijden). Deze site, dicht bij de Thaise grens, is één van de meest bedreigde historische sites in de wereld. Ze is gedurende jaren het voorwerp geweest van plunderingen en kreeg pas recent de nodige bescherming, omwille van de internationale belangstelling. De massieve tempel van Banteay Chhmar, met zijn satellietschrijnen en vijver (‘baray’) is één van de minder bekende archeologische sites van de Angkorperiode. Maar ondanks de plunderingen is het nog altijd een prachtig voorbeeld van Khmer-architectuur en –kunst uit de Jayavarman VII periode. Wanneer je aankomt, word je welkom geheten door de lokale gemeenschap, waarna je de tempels te voet gaat bezoeken. Je geniet van een picknicklunch (inbegrepen) bij een van de mooiste bas-reliefs van de Angkorperiode: de ‘Avalokitesvaran’ die 32 gewapende mannen uitbeeldt. Je zal zien dat men bezig is de ruïnes te restaureren, met steun van het ‘Global Heritage Fund’.
Daarna wandel je naar de andere kant van het dorp, waar nog een mooie tempel is. Nu spelen er kinderen rond de ruïnes en wassen de lokale mensen hun kleren in de ‘baray’. Je keert terug naar je kamp waar je een fris drankje krijgt terwijl je de zon ziet ondergaan boven de tempel. De dorpsbewoners maken een lekkere maaltijd klaar voor jou (inbegrepen). Je geniet van je avondmaal met zicht op de tempel, bij het gezellige licht van toortsen en met traditionele Khmer-muziek, gespeeld (indien het weer het toelaat) door een groep van het dorp.
Als je deze tour doet draag je bij aan een lokaal project, dat inzet op duurzaam lokaal toerisme om zo de bewoners vaardigheden aan te leren en een inkomen te bezorgen. De mensen waar Jalan mee samenwerkt hebben dit project samen met de lokale gemeenschap opgezet.
Overnachting in een luxe-safaritent.

Dag 2: Banteay Chhmar – Siem Reap

Na de douche en het ontbijt (inbegrepen) bezoek je een lokale markt. Met de auto rij je dan naar Banteay Top, op 9 km van Banteay Chhmar. Je rijdt door het typische Cambodjaanse platteland, met ossenkarren, buffels en lokale mensen die de velden bewerken. De tempel van Banteay Top wordt gekenmerkt door drie torens die op instorten lijken te staan. In de nabijgelegen pagode vind je prachtige muurschilderingen. Later keer je terug naar Banteay Chhmar. Onderweg bezoek je de ‘Pol Pot Baray’, gebouwd onder verschrikkelijke omstandigheden in de Pol Pot-periode. Vandaag is het een belangrijke bron van water voor de bevolking.
Daarna rij je door het Khmer-platteland naar Siem Reap, waar je aan je hotel wordt afgezet.
Overnachting in Siem Reap (zie basisprogramma voor hotelopties).