Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
image Rondreis Senegal & Gambia

RONDREIS SENEGAL & GAMBIA

Oost-Senegal (en Gambia): diep in het mysterieuze hart van Afrika
9(12) dagen/8(11) nachten

Tijdens deze reis verken je na Dakar, Gorée en Lac Rose, het meest oostelijke deel van Senegal. Je voelt dat je hier dichter bent bij Centraal-Afrika: de temperatuur, de rode aarde, de begroeiing,... In het oosten van Senegal kom je in contact met volkeren als de Bedik die etnisch en cultureel sterk verschillen van de andere bewoners van Senegal. Zij zijn fier je te mogen ontvangen in hun regio en je de verhalen te kunnen vertellen over de oorsprong en gebruiken van hun volk en hoe ze hier zijn gekomen. Je verblijft ook in de Siné Saloum. Langs de Gambiarivier, zowel in Senegal als in Gambia, kom je ook in contact met de jungle en het echte Afrikaanse 'wildlife' als nijlpaarden, chimpansees en andere apen, en met wat geluk misschien ook leeuwen.

Dag 1: Aankomst in Dakar

Bij aankomst in de luchthaven brengt een chauffeur je naar je eerste verblijf in Dakar. Na aankomst in je hotel kan je bekomen van de vlucht. Je kan dineren in het hotel (niet inbegrepen).

Je overnacht in een comfortabel hotel in Dakar. Mits supplement kan je ook overnachten in een stijlvol hotel.

Dag 2: Dakar - Gorée - Lac Rose

Na het ontbijt komt je gids langs. Je bezoekt het stadscentrum tussen de Kathedraal en het onafhankelijkheidsplein. Dit is het politieke centrum van de stad, met ook het presidentieel paleis, verschillende ambassades en het Nationale Parlement. Verder bezoek je het Stadhuis, de Kermel-markt, en tenslotte de Sandaga-wijk, het kloppende economische hart van Dakar met zijn geurige en kleurrijke markt. Daarna rij je de ‘Corniche’ op, een weg die langs de oceaan loopt en van waar je de ‘îles de la Madeleine’ kan zien, alsook de mooie Moskee van Ouakam en het enigszins kitcherige monument van de Afrikaanse Renaissance. Je kan dit monument beklimmen (200 trappen om tot aan de sokkel van het monument, 52 meter hoog, te geraken). Van boven heb je een schitterend uitzicht op de omgeving met de oceaan.
Daarna neem je de overzetboot (‘Chaloupe’) naar het eiland Gorée. Bij aankomst in Gorée ontdek je een mooi, kleurrijk eiland met veel oud-koloniale woningen en smalle, levendige straatjes. Je begint met een bezoek aan het ‘Slavenhuis’, dat is gebouwd in 1780. Dit slavenhuis zou het laatste zijn dat op Gorée is gebouwd. Je wandelt verder door de mooie, smalle straatjes van het eiland. Je klimt tot op het hoogste punt van waar je een mooi zicht hebt op de zee en Dakar in de verte. Je kan daarna de Sint Carolus Borromeuskerk bezoeken, waar (in 1992) Paus Johannes-Paulus vergiffenis heeft gevraagd voor de misdaden van de slavernij. Daarna bezoek je het vroegere Paleis van de Gouverneur en het museum van de zee. Je luncht vervolgens (inbegrepen) in een typisch en lekker restaurant op Gorée. In de namiddag stap je nogmaals in een chaloupe (overzetboot), waarmee je terug naar Dakar vaart. Daar zet je koers naar het rose meer.

Bij aankomst aan het Lac Retba (de officiële naam) kan je nog optionele activiteiten doen (ter plaatse kiezen en betalen):

 • een wandeling van 1u30 langs een lagune met brak water, gebruikt voor de landbouw en bezocht door vogels, waarna je via een bos van palmbomen op het strand uitkomt en vervolgens via de duinen terugkeert naar de vertrekplaats (inbegrepen).
 • een ritje te paard van 1u30 langs de tuinen, het strand, en de duinen, waarbij je geconfronteerd wordt met de wilde natuur van de machtige ‘Grande-Côte’ (de oceaan). (Supplement van 20 euro pp)
 • een ritje van 1u30 per mountainbike langs wegen met schelpen en langs groententuinen, en daarna het meer rond, langsheen de heuvels van zout. (Supplement van 13 euro pp)

Op het panoramische terras van je verblijf geniet je vervolgens van een aperitief bij zonsondergang. Het avondmaal (inbegrepen) is de specialiteit van Bouya, de kokkin: kip met citroen! Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een sfeervol kampement aan het Lac Rose. Mits supplement kan je ook overnachten in een comfortabel verblijf met zwembad in Lac Rose.

Dag 3: Lac Rose - Kaolack - Wassadougou

Je vertrekt vroeg naar Kaolack, de vroegere hoofdstad van de arachidenoot, gelegen aan de Saloumrivier. Deze stad ligt nu op het kruispunt van verschillende belangrijke routes in Senegal: naar Gambia, naar Guinée en Guinée-Bissau, naar Oost- Senegal en Mali. Met zijn 150.000 inwoners is Kaolack een grote, moderne en hedendaagse stad, die wel vaak te lijden heeft onder de hitte. Vanuit Kaolack neem je de comfortabele asfaltweg die je naar het Verre Oosten van Senegal brengt. Deze regio is de enige in Senegal met enig reliëf, bezaaid met savanne en dichte bossen. Vroeger heerste hier het Mandinka-volk, dat ten onder ging als gevolg van de slavenhandel en ook door de afslachting van animisten door de moslims in de 18de en 19de eeuwen. De wereld lijkt dit volk te hebben achtergelaten in een land gedomineerd door helrood stof, waar de Bedik- en Bassari- volkeren zich tussen de vele heuvels hebben gevestigd en leven van de jacht. Vooraleer verder door te dringen in Oost-Senegal houden we halt in Tambacounda, de hoofdstad van deze regio. Je luncht er (inbegrepen) in een goed restaurant. Daarna rij je verder door naar het oosten. Je komt halverwege de namiddag aan in Wassadougou. Je trekt er in in je hotel vlak bij de Gambiarivier die hier langs komt. Dan stap je in een boot en vaar je een eindje op de rivier, terwijl je verschillende soorten vogels en apen ziet in dit prachtige wilde landschap. Je zal merken dat nijlpaarden zich ook thuis voelen in deze omgeving.

Avondmaal in het mooie restaurant (inbegrepen) en overnachting in je hotel aan de rivier in Wassadou.

Dag 4: Wassadougou - Niokolo Koba (Nationaal Park)

Deze ochtend vertrek je vroeg per 4x4 naar Dar Salam, de poort van het door de UNESCO geklasseerde biosfeer-reservaat en tevens beschermd Nationaal Park Niokolo Koba. Met zijn 900.000 hectaren is het één van de belangrijkste West-Afrikaanse parken. Het park omvat verschillende landschappen en herbergt verschillende dieren van de savanne. Door de aanwezigheid van de Gambiarivier en zijn bijrivieren, hebben de dieren verschillende drinkplaatsen, waar je ze dan als bezoeker kan observeren. De dieren die je hier kan vinden zijn bavianen, patas-apen, groene apen, wrattenzwijnen, antilopen, gazelles, nijlpaarden, krokodillen, en ontelbare vogels. Met heel wat geluk kan je predatoren observeren, zoals leeuwen, hyena’s of wilde honden. Vanop de grote uitkijkpost van het park heb je een prachtig uitzicht op de Gambiarivier en het park. Je luncht (inbegrepen) op een mooie plek. Daarna ga je naar de ‘Mare’ (moeras) van Simenti, in het hart van het park. Hier komen veel dieren drinken en zal je naar de avond toe heel wat fauna kunnen observeren.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een comfortabel verblijf in Niokolo Koba.

Dag 5: Natuurpark Niokolo Koba - Kedougou

Deze ochtend na het ontbijt geniet je van een mooi uitzicht op een bocht van de Gambiarivier en kan je nijlpaarden en krokodillen zien. Daarna begint een laatste safari in het park, in de richting van de plas van Damantan. Geniet van de mooie uitzichten vanop de grote uitkijkpost. Je zal vooral veel vogels zien. Dan rij je langzaam het park uit en geniet je van een picknick (inbegrepen) aan de oevers van de Gambiarivier. Hier kan je ook goudzoekers observeren. Via een minder goede weg zet je verder koers naar Kédougou, de poort van de Tenda-regio, waar de Bediks, Bassari en Peul thuis zijn, en die is opgenomen in de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO. Je komt aan in Kédougou, de ‘verst gelegen stad’ van Senegal aan de voet van de ‘Fouta Djalo’ en trekt er in in een hotel aan de oevers van de Gambiarivier.

Avondmaal met zicht op de rivier (inbegrepen) en overnachting in je hotel in Kedougou.

Dag 6: Kédougou - waterval van Dindéfélo - Ethwouar - Kédougou

Na het ontbijt bezoek je de markt van Kedougou, typisch Afrikaans, kleurrijk, geurend en wat chaotisch, met name bekend omwille van zijn mooie indigostoffen en landbouwproducten uit het nabije Guinée. Ook Senegalees katoen en arachidenoten zijn verkrijgbaar. Verder vind je hier van alles: voeding, kruiden, remedies voor alle mogelijke kwalen, afrodisiaca en andere geluksbrengers. Reparateurs zijn aanwezig om zowat alles te herstellen wat te herstellen valt. Na het bezoek aan de markt stap je in een auto en rij je over een piste met veel steentjes naar de waterval van Dindefelo, aan de voet van het Fouta Djalon gebergte, bij de grens met Guinée. De waterval is een zegen voor de mensen die eronder wonen en dagelijks kunnen genieten van het kristalheldere water. De kliffen waarlangs de waterval naar beneden dondert zijn ook indrukwekkend! Je picknickt bij de waterval (inbegrepen) en kan je verfrissen in de plassen onder de waterval. Daarna verlaat je het Peul-gebied van de Tenda-regio. Via de piste rij je naar Bandafassi, waar je aankomt bij Léontine, en haar broer, een Bedik, die je gids zal zijn in Bandafassi. In tegenstelling tot andere West-Afrikaanse volkeren hebben de Bedik en de Bassari weerstand geboden tegen de aanvallen van Peul-moslims, door zich te vestigen op de grote hoogten van het ‘Fouta Djalon’- gebergte. Deze traditionele minderheden zijn vaak gechristianiseerd door Europese missionarissen in de 20ste eeuw, vandaar de Westerse namen van de mensen hier. Met hulp van je gids beklim je een hoge heuvel, terwijl hij gepassioneerd uitleg geeft over de oorsprong, de geschiedenis en de gebruiken van de Bedik. Bovenaan de heuvel bevindt zich het Bedik-dorp Ethouwar, waar je warm onthaald wordt, vooral door de ouderen, die er voor kiezen op de heuvel te blijven wonen. Vanop de berg geniet je van een schitterend uitzicht over de omgeving (tot over de grens met Guinée). Daarna keer je terug naar beneden, waar Léontine een culinaire specialiteit van de Bedik (inbegrepen) heeft klaargezet. Vervolgens keer je terug naar het hotel in Kedougou.

Overnachting in je hotel in Kedougou.

Kampeer bij de Bedik in Ethouwar: onvergetelijk! (1 extra nacht) Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'.

Dag 7: Kedougou - Kaolack

Je vertrekt heel vroeg deze morgen in de richting naar het Natuurpark Niokolo Koba dat je zal doorkruisen op het moment dat ook de dieren ontwaken. Later, in Tambacounda, neem je een korte koffiepauze en rij je verder naar Kaolack. Daar lunch je (inbegrepen) . Daarna rij je verder naar Toubacouta, gelegen in het hart van de Siné-Saloum delta. Je trekt in in je hotel. In de late namiddag stap je in een prauw om 2 opmerkelijke attracties te bezoeken. De Diorom Boumag is een gigantische berg zeeschelpen, eigenlijk een oeroude tumulus, begraafplaats voor Sérère-koningen uit de voorgaande eeuwen, die 25 meter boven het water uitsteekt. De natuur is hier heel mooi, met massieve oude baobab-bomen (vol parkietennesten) die zich thuis voelen in deze kalkhoudende grond. Een beetje verder vind je de 'Reposoir des Oiseaux' (rustplaats van de vogels), een groot mangrove-eiland waarop duizenden zeevogels, waaronder pelikanen, met veel rumoer neerstrijken om de nacht door te brengen.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een prachtig gelegen hotel aan de mangroves. Mits supplement kan je ook overnachten in een luxueuzer hotel dat eveneens prachtige uitzichten op het Saloumlandschap biedt.

In plaats van direct terug te keren naar Dakar kan je hier (optioneel) een bijzondere uitstap (2 nachten extra) inlassen naar het natuurpark van 'Baboon Island' in Gambia. Voor meer info: kijk in de rechterkolom of klik op 'extra'. Opmerking! Je kan hier enkel verblijven van donderdag tot en met zondag.

Dag 8: Eilanden & bolongs in de Saloum

In Toubacouta neem je de piste naar het dorp Missirah, bekend om zijn gigantische oude kaasboom. Je stapt over op een prauw (rivierboot), waarmee je het uitgestrekte gebied van de Siné-Saloumdelta gaat verkennen. Dit gebied bestaat uit wel 200 eilanden bezaaid met mangroves, baobabs, en daartussen een uitgebreid netwerk van rivierarmen (bolongs) waarin zout en zoet water samenkomen. Bij droogte kunnen delen van het gebied helemaal opdrogen en krijg je zoutvlaktes of ‘Tanns’. De 334.00 hectare van de delta zijn beschermd sinds 1981 door de UNESCO als reservaat van de biosfeer. Het gebied met zijn 250 soorten vogels is geliefd bij vogelliefhebbers, maar je vindt er ook Hyena’s, verschillende soorten apen, zeekoeien, schildpadden en dolfijnen. Je vaart één van de bolongs in. Deze heeft de bijnaam ‘Petite Amazonie’ wegens de dichte begroeing langs de oevers, waardoor hij lijkt op een tunnel. Onderaan de struiken van de bolongs vind je trossen oesters. Daarna vaar je door naar Djinack, een oude koloniale douanepost. Je bezoekt het dorp en proeft een lekkere kokosnoot. Daarna ga je lekker genieten van een gegrilde vis op een verlaten eiland (inbegrepen). Je kan op dit eiland zwemmen, zonnebaden, een wandelingetje maken of gewoon naar de vogelgeluiden luisteren. Met wat geluk zie je een bult-dolfijn langs komen. Deze zijn hier talrijk. Dan keer je terug naar je verblijf.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een prachtig gelegen hotel aan de mangroves. Mits supplement kan je ook overnachten in een luxueuzer hotel dat eveneens prachtige uitzichten op het Saloumlandschap biedt.

Dag 9: Toubacouta – Petite-Côte – terugkeer

Van Toubacouta rij je vandaag eerst naar Kaolack, de belangrijkste stad in de regio. Van daar neem je een hoofdweg richting Petite-Côte, meer bepaald Popenguine,  waar je kan genieten van het strand en de rust na al je avonturen. Je komt aan in een charmant hotel met een mooie tuin, een restaurant en een zwembad dat je gedurende de hele namiddag (tot 18u) kan gebruiken. Een lunch is inbegrepen. Je kan ook een douche nemen en van kleren wisselen. Transfer naar de luchthaven 3 uur voor vertrek.
Optioneel, mits supplement van 45 euro per persoon kan je er ook voor opteren om een hele dag gebruik te maken van een kamer (tot 18u)  inclusief een lichte maaltijd voor vertrek.
Optioneel, (mits supplement) kan je onderweg Joal- Fadiouth bezoeken. Dit zijn twee gemeenten op de grens van de Siné-Saloum die met elkaar verbonden zijn door een houten brug. Fadiouth is een pittoresk dorp, gebouwd op een eiland dat bestaat uit schelpen. Het is voor 90% katholiek en bekend als de plaats waar de vroegere dichter-president Léopold Sédar Senghor zijn jeugd doorbracht. De mensen leven hier van de visvangst en de landbouw in de brousse bij het eiland. Na de lunch (inbegrepen) bij een bolong steek je over naar het eiland. Je bezoekt de mooie straatjes, de kerk en het gezellige kerkplein. Per prauw bereik je de graanschuren en daarna het eveneens op schelpen gebouwde kerkhof waar moslims en christenen in harmonie samen rusten. Daarna rij je verder naar Popenguine aan de Petite-Côte, naar een charmant hotel waar je nog even kan genieten van het strand, en het zwembad dat je tot 18u kan gebruiken. Je kan ook een douche nemen en van kleren wisselen. Een lichte avondmaaltijd is inbegrepen. Transfer naar de luchthaven is 3 uur voor vertrek.

Je kan je reis ook verlengen aan 1 van onze lazy spots.....

Dag 9: Toubacouta - Transfer naar je verblijf

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine. Ontbijt, middagmaal en avondmaaltijd zijn inbegrepen. Mits supplement kan je verblijven in 1 van de volgende hotels:

een luxeverblijf in de lagune van de Somone
een luxehotel in Saly

Dag 10: Vrije dag

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine of een ander hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen.

Dag 11: Vrije dag

Overnachting in een comfortabel strandhotel in Popenguine of een ander hotel naar keuze (zie hierboven). Ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen.

Dag 12: Vertrek naar huis

Ontbijt (inbegrepen). Na het middagmaal (niet inbegrepen, vrij te kiezen) kan je nog wat genieten van je laatste dag vooraleer het vliegtuig opstijgt. Late check-out is niet inbegrepen, maar kan wel (op aanvraag en mits supplement). Je kan je wel je bagage in bewaring laten en je nog opfrissen voor je vertrekt.

[Prijzen geldig tot 15/10/2021]

Prijzen per persoon [excl. vlucht]

 • Vanaf €  1.790 p.p. met 2 personen
 • Vanaf €  1.440 p.p. met 4 personen
 • Vanaf €  1.395 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin [excl. vlucht]

Op aanvraag

Inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven  bij aankomst.
 • Alle transfers ter plaatse, met privé chauffeur/gids.
 • Ontbijt.
 • Lunch en/of avondmaal indien vermeld in het programma.
 • Alle excursies vermeld als inbegrepen in het programma.

Niet inbegrepen

 • Intercontinentale vlucht  (hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper!)
 • Persoonlijke uitgaven, dranken.
 • Fooien.
 • Meerprijs indien je andere hotels kiest dan standaard in het programma opgenomen [zie beschrijving hotels].
 • Meerprijs voor verlengingen (hotels op aanvraag).
 • Sommige hotels vragen een toeslag tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Deze werd niet verrekend in deze prijzen!

Tip: Er is een extra korting voorzien voor afreizen in de periode van 5 mei tot 14 oktober.

Extra: kamperen bij de Bedik in Ethouwar (1 extra nacht)


Prijzen per persoon

    Vanaf €  160 p.p. met 2 personen
    Vanaf €  140 p.p. met 4 personen
    Vanaf €  130 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag.

Extra: overnachten in een safaritent en chimps spotten aan 'Baboon Island' in Gambia (2 extra nachten)

Prijzen per persoon

 • Vanaf €  500 p.p. met 2 personen
 • Vanaf €  425 p.p. met 4 personen
 • Vanaf €  400 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag.

Supplement strandverlenging (3 extra nachten kust en inclusief extra transfer)

Prijzen per persoon

Vanaf € 250 p.p. met 2 personen
Vanaf € 240 p.p. met 4 personen
Vanaf € 230 p.p. met 6 personen

Prijzen per gezin

Op aanvraag

Voor Gambia (strand)

Op aanvraag

Praktische info:

 • Internationale reispas verplicht, nog 6 maanden geldig bij terugkeer.
 • Het toeristenvisum is niet meer nodig voor Belgen.
 • Geen inentingen verplicht. Antimalaria medicatie en inenting gele koorts aanbevolen (meer info bij Senegal praktisch). Contacteer je huisarts voor info omtrent inentingen.

 

Extra: kampeer bij de Bedik in Ethouwar: onvergetelijk! 

(1 extra nacht)

Dag 6: Kédougou – waterval van Dindéfélo - Ethwouar – kamperen

Na het ontbijt bezoek je de markt van Kedougou, typisch Afrikaans, kleurrijk, geurend en wat chaotisch, met name bekend omwille van zijn mooie indigostoffen en landbouwproducten uit het nabije Guinée. Ook Senegalees katoen en arachidenoten zijn verkrijgbaar. Verder vind je hier van alles: voeding, kruiden, remedies voor alle mogelijke kwalen, afrodisiaca en andere geluksbrengers. Reparateurs zijn aanwezig om zowat alles te herstellen wat te herstellen valt.

Na het bezoek aan de markt stap je in een auto en rij je over een piste met veel steentjes naar de waterval van Dindefelo, aan de voet van het Fouta Djalon gebergte, bij de grens met Guinée. De waterval is een zegen voor de mensen die eronder wonen en dagelijks kunnen genieten van het kristalheldere water. De kliffen waarlangs de waterval naar beneden dondert zijn ook indrukwekkend! Je picknickt bij de waterval (inbegrepen) en kan je verfrissen in de plassen onder de waterval.

Daarna verlaat je het Peul-gebied van de Tenda-regio. Via de piste rij je naar Bandafassi, waar je aankomt bij Léontine, en haar broer, een Bedik, die je gids zal zijn in Bandafassi. In tegenstelling tot andere West-Afrikaanse volkeren hebben de Bedik en de Bassari weerstand geboden tegen de aanvallen van Peul-moslims, door zich te vestigen op de grote hoogten van het ‘Fouta Djalon’- gebergte. Deze traditionele minderheden zijn vaak gechristianiseerd door Europese missionarissen in de 20ste eeuw, vandaar de Westerse namen van de mensen hier. Met hulp van je gids beklim je een hoge heuvel, terwijl hij gepassioneerd uitleg geeft over de oorsprong, de geschiedenis en de gebruiken van de Bedik. Bovenaan de heuvel bevindt zich het Bedik-dorp Ethouwar, waar je warm onthaald wordt, vooral door de ouderen, die er voor kiezen op de heuvel te blijven wonen. Vanop de berg geniet je van een schitterend uitzicht over de omgeving (tot over de grens met Guinée). Je kampeert hier terwijl je geniet van een ongelooflijke zonsondergang en vanavond eet je een culinaire specialiteit van de Bedik (inbegrepen). Dit is ‘out of Africa’. Een unieke ervaring !

Dag 7: Ethouwar – Andiel – Kédougou

Na het ontbijt vertrek je voor een wandeling van een uurtje naar de vallei van Patassi, waar je enkele chimpanzees kunt bewonderen.

Daarna wandel je verder naar naar Andiel, een ander dorp van de Bedik. Bij aankomst ga je de dorpsoverste bezoeken. Je ontmoet ook de Catechist Gérard Keita, die ook lokale gids is in dit dorp. Hij vertelt over het dagelijks leven in het dorp, het geloof van de mensen en hun verwachtingen. Hij leidt ons rond in het dorp en de wijdere omgeving. Je ziet vrouwen die eten klaarmaken of kunstwerkjes maken met bamboeschors. Je mag eens proeven van de zelf gemaakte honing, specialiteit van het dorp of van de hydromel, een lekkernij op basis van water en honing die ook bij feesten populair is. Je picknickt in de schaduw van een boom en kan ook nog wat relaxen. Je kan ook kijken hoe men hier manden maakt en het zelf eens uitproberen, of typische spelletjes van de Bedik spelen met de gids. Daarna keer je terug naar Kedougou.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je hotel in Kedougou.

 


Extra: overnachten in een safaritent en chimps spotten aan 'Baboon Island' in Gambia
(2 extra nachten)

Opmerking! Je kan hier enkel verblijven van donderdag tot en met zondag.

Dag 7: Kedougou - 'Baboon Island' in Gambia

Je vertrekt heel vroeg deze morgen in de richting naar het Natuurpark Niokolo-Koba dat je zal doorkruisen op het moment dat ook de dieren ontwaken. Later, in Tambacounda, neem je een korte koffiepauze en rij je verder naar Gouloumbou, bekend om de bananenproductie. Je luncht (inbegrepen) in een herberg in Banssang, aan de oevers van de Gambiarivier. Daarna zet je koers naar je mooi ecologisch verblijf aan de oevers van de Gambiarivier. Je overnacht hier in een hoog gelegen tent met alle nodige comfort en een prachtig uitzicht op de omgeving met de rivier en ‘baboon island’ beneden. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je ecologisch luxe tentenkamp aan de Gambiarivier.

Dag 8: 'Baboon Island' Gambia

Je bezoekt vandaag het ‘River Gambia National Park’ gesticht in 1978, dat op zijn 6 vierkante km 5 eilandjes omvat, waaronder het bekende ‘Baboon Island’ (dat eerder bevolkt is door Chimpanzees dan bavianen). De landschappen bij de rivier zijn schitterend en doen denken aan de oerwouden van centraal-Afrika. De ecosystemen in de omgeving zijn bijzonder en gaan van dichte jungle over mangroves tot rietvelden. Je maakt een wandeling waarbij je interessante dieren kan ontmoeten , zoals Colobus-apen, Guinese bavianen, nijlpaarden, krokodillen, zeekoeien en talloze vogels. Je luncht (inbegrepen) in het kamp.

In de namiddag stap je in een rivierboot, waarmee je rond ‘Baboon Island’ gaat varen, met het oog op het spotten van de chimpanzees die hier wonen. Deze dieren worden beschermd door het lokale ‘Chimpanzee Rehabilitation Project’. In 1979 werden 44 dieren hier los gelaten. Na een periode waarin de dieren werden opgevorderd door de staat (om de handel in dieren tegen te gaan) zijn er nu ongeveer 80 apen , verdeeld over de 3 eilanden. Je kan de dieren vlot observeren rond 16u, omdat ze dan worden gevoed. Opgelet: in de rivier zal je af en toe gestoord worden door een nijlpaard. Dan keer je terug naar je kamp. Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in je ecologisch luxe tentenkamp aan de Gambiarivier.

Dag 9: 'Baboon Island' - Kaolack - Gorée

Na het ontbijt neem je een rivierboot naar Kuntaur, om daar de megalithische cirkels van Wassu te bewonderen, de meest omvangrijke van Senegambia (enigszins vergelijkbaar met Stonehenge)! Deze stenen cirkels, opgebouwd met zware laterietstenen wijzen op een oude, gevorderde beschaving die waarschijnlijk verbonden was met het vroegere koninkrijk van Ghana. De megalithische cirkels van Senegambia zijn door de UNESCO geklasseerd als werelderfgoed.

Na het bezoek aan Wassu doorkruis je de moerassige zones van ‘Panchan Swamp’, waar veel vogels zich thuis voelen. Daarna neem je de ‘Transgambienne’, een internationale weg die de verbinding tussen Noord-Senegal en de Casamance-regio (gelegen onder Gambia) moet garanderen. Je uitstap in Hoog-Gambia neemt een einde in Faraféni, waar je terug de grens oversteekt naar Senegal. Je luncht onderweg (inbegrepen). Daarna rij je verder naar Toubacouta, gelegen in het hart van de Siné-Saloum delta. Je trekt in in je hotel.

In de late namiddag stap je in een prauw om 2 opmerkelijke attracties te bezoeken. De Diorom Boumag is een gigantische berg zeeschelpen, eigenlijk een oeroude tumulus, begraafplaats voor Sérère-koningen uit de voorgaande eeuwen, die 25 meter boven het water uitsteekt. De natuur is hier heel mooi, met massieve oude baobab-bomen (vol parkietennesten) die zich thuis voelen in deze kalkhoudende grond. Een beetje verder vind je de 'Reposoir des Oiseaux' (rustplaats van de vogels), een groot mangrove-eiland waarop duizenden zeevogels, waaronder pelikanen, met veel rumoer neerstrijken om de nacht door te brengen.

Avondmaal (inbegrepen) en overnachting in een prachtig gelegen hotel aan de mangroves. Mits supplement kan je ook overnachten in een luxueuzer hotel dat eveneens prachtige uitzichten op het Saloumlandschap biedt.

Als je voor deze optie kiest loopt je programma verder vanaf dag 8 van het basisprogramma.