Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Senegal

Maak kennis met het authentieke Senegal en leef je in in de Senegalese cultuur. Het land biedt verrassend veel variëteit. Ontmoetingen met de (koloniale) geschiedenis vind je uiteraard in de bruisende hoofdstad Dakar, op het mooie eiland Gorée (ook getuige van de slavenhandel), maar vooral in de vroegere hoofdstad Saint-Louis. Ten noorden van Dakar reis je langs het fascinerende duinenlandschap rond het 'Lac Rose', de wilde stranden van de 'Grande Côte' en verder langs de Senegalrivier met zijn oude handelsposten, monumenten van de islamgeschiedenis en prachtige vogelreservaten. In het centrum vind je de Sahel, waar Peul-nomaden thuis zijn. Je zal merken dat dit gebied veel meer is dan zand en acaciabomen. In het zuiden, even voorbij de warme 'Petite Côte' die door veel zonnekloppers wordt bezocht, vind je de waterwereld van de Siné-Saloum-delta. Tijdens je reis dring je verder door in de Senegalese ziel: je gaat een dagje op stap met een Senegalese familie, leert Afrikaans koken, bezoekt en beleeft typische markten... Je leert een volk kennen dat uitblinkt in 'teranga' (gastvrijheid) en 'joie de vivre'. En voor de liefhebbers is er is tijd over om van de overvloed aan zon en strand te genieten.

Sinds kort neemt Jalan ook het 'verre oosten' van Senegal en de Casamance in het aanbod op.

De Casamance is het meest zuidelijke gedeelte van Senegal, gelegen onder het door Senegal compleet omsloten Gambia. Deze streek verschilt grondig van het Senegal boven Gambia en zeker van de Sahel die het noorden domineert. Hier overheerst groen het landschap en de streek wordt de rijstschuur van Senegal genoemd. Ook de bevolking is anders: de grotendeels animistische Diola zijn de dominerende bevolkingsgroep. De interessantste streek is de Basse-Casamance, gelegen tussen de oceaan (met de prachtige badplaats Cap Skirring) en de hoofdstad Ziguinchor.

In het 'verre oosten' van Senegal zit je duidelijk dichter bij het hart van Afrika. Je vindt er het enige Senegalese natuurpark waar leeuwen voorkomen en komt er in contact met bijzondere volkeren waarvan de cultuur sterk verschilt met deze van de rest van Senegal.

Van Dakar tot Saint-Louis langs de wilde 'Grande-Côte'


Dakar is het politieke, economische en culturele knooppunt van West-Afrika. Dompel je onder in de bruisende, bonte stad van Youssou Ndour met zijn mooie koloniale gebouwen, grote boulevards, drukke markten, en overal muziek.

Gorée is een klein autovrij eilandje vlakbij Dakar. De smalle straatjes, kleurrijke huisjes, restaurantjes en kunstenaars brengen je in mediterraanse sferen. Maar Gorée is ook een ontmoeting met de geschiedenis. In het 'Slavenhuis' laten de gidsen je de ellende van de slavenhandel voelen, met de blik op de nieuwe wereld aan de overkant van de oceaan.

Het Lac Rose, ooit eindpunt van de rally ‘Parijs-Dakar', ligt ten noorden van Dakar, tussen de savanne en de uitgestrekte duinen langs de oceaan, aan de 'Grande Côte'. Door het hoge zoutgehalte heeft het een roze kleur. Aan de oevers wonen de zoutwinners en hun families. Voor jou is het een zalige rustgevende plaats waar je geniet van een bijzondere natuur. Het schildpaddendorp in de buurt is een bezoekje waard.

Het vissersdorp Kayar zal ook bij jou een onvergetelijke indruk nalaten: de oceaan die de felgekleurde prauwen van de vissers op de kust gooit en een massa landrotten die direct met de vangst aan de slag gaat (keuren, verkopen, verwerken,... ). Je zal ogen tekort komen!

In de woestijn van Lompoul slaap je in traditionele Mauretaanse tenten, gemaakt van kamelenhaar, maar eerst eet je zalig onder de sterrenhemel bij een kampvuur. De dag nadien bestijg je een dromedaris en laat je je van de hoge duinen rollen.

Go Fair: Guelakh is een boerendorp in de Sahel, niet ver van Saint-Louis, dat vooral bekend is voor het prachtige ontwikkelingsproject dat met steun van Belgische NGO's tot stand is gekomen.

Saint-Louis, de vroegere hoofdstad van Senegal en UNESCO-werelderfgoed, is een prachtige oude koloniale stad met gietijzeren balkons, kleurige (houten) huizen, gelegen op een eiland. Hier word je teruggeflitst naar de tijd van de luchtpost tussen Europa en Afrika, terwijl het traditionele Senegal overleeft in het visserskwartier.

Ook het vogelreservaat van Djoudj is UNESCO-werelderfgoed. Dit is hét paradijs voor vogelkijkers! Jaarlijks passeren hier meer dan 3 miljoen vogels bij de jaarlijkse trek. Naast vogels zie je hier ook civetkatten, wilde zwijnen, apen, hyena's, jakhalzen, slangen, varanen, gazelles en krokodillen.

LAZY SPOT Op de Langue de Barbarie vlakbij St. Louis zit je op een schiereiland tussen de oceaan en de Senegalstroom. Een prachtige omgeving om te luieren of te picknicken, alleen in het gezelschap van vogels uit alle windstreken.

In het noorden langs de Senegalrivier

De zone van de '3 Marigots', niet ver van Saint-Louis, is een mooi natuurgebied in het bassin van de Senegalrivier. Midden in het droge Sahellandschap vind je er 3 groene moerasgebieden die water bieden aan de mens en talrijke dieren.

Podor is een van de vele oude 'comptoirs' (handelsposten) langs de Senegalrivier, waar vroeger goederen werden verhandeld. De koloniale sfeer hangt er nog steeds, maar de stapelplaatsen zijn nu luxueuze hotels. Naast de rivier, met Mauretanië aan de overkant, is het Fort Faidherbe de grote attractie.

Geklemd tussen enkele zijarmen van de Senegalrivier ligt het fascinerende 'Ile à Morphil', een mooi stuk Sahel. Hierlangs is de islam Senegal binnengesijpeld, getuige de oude moskeeën in klei (Malinees-Soedanese stijl). Je gids zal met zijn verhalen een voor jou een onbekende wereld openen. Je kan ook logeren in Gamadji, met zijn kleurrijke Sahelmarkt.

De Sahel en het centrum

Het binnenland van Senegal wordt grotendeels gedomineerd door Sahellandschappen. De vallei van de Ferlo (een vaak niet zichtbare rivier) is nochtans de moeite waard, omwille van het woestijngevoel en de ontmoetingen met de grote variatie aan lokale volkeren, waaronder de Peul-nomaden, die ons met al hun gastvrijheid ontvangen.

Het Lac de Guiers is een grote, brede streep water in het noorden waarrond het leven van de Sahel zich concentreert.

In Touba bevindt zich de grootste moskee van West-Afrika: indrukwekkend! Jaarlijks bezoeken tienduizenden gelovigen deze heilige stad van de Mouriden.

Het Verre Oosten

Het natuurpark Niokolo Koba is de enige plaats in Senegambia waar je nog leeuwen vindt, ook al zie je ze zelden. Het park heeft echter heel wat meer te bieden aan fauna en flora.

Wassadou ligt ten noorden van Niokolo Koba. Daar hebben we een mooie lodge aan de Gambiarivier, waar je gezelschap krijgt van bijzondere vogelsoorten en nijlpaarden.

De stad Kedougou, Senegals meest zuidoostelijke, is heel laid back, misschien omwille van de hoge temperaturen. Het landschap doet hier al erg midden-Afrikaans aan. Je logeert in een hotel met uitzicht op de Gambiarivier en ontdekt de cultuur van het Bedik-volk tijdens een wandeling op hun heilige berg.

In Dindefelo, tussen Kedougou en de Guinese grens, ben je echt in 'the middle of nowhere'. Toch maak je hier kennis met een Spaanse organisatie die lokale groepen van een nog weinig bekend ras van chimpansees bestudeert en wil beschermen. Je kan de nacht doorbrengen dichtbij de natuur in een eenvoudige lodge en zo meteen het project steunen. In deze buurt is ook een prachtige waterval.

Langs de kust en de Siné-Saloum, ten zuiden van Dakar


LAZY SPOT Saly Portudal is een badplaats aan de 'Petite Côte', de kustlijn ten zuiden van Dakar waar de zee kalmer is en de stranden uitnodigen tot lekker luieren en visbarbecues. Het heeft veel Franse 'schwung' maar contact met de lokale bevolking is er zeker ook. Vlakbij is de stad Mbour, die ook een bezoekje waard is.

LAZY SPOT Nianing, ten zuiden van Saly, is ook een op Europese toeristen gerichte badplaats. Hier zijn hotels, lodges en pensions van alle categorieën.

Joal-Fadiouth, net boven de Siné-Saloum-delta, is een eiland zonder auto's, waar je loopt op schelpen. Deze poëtische plaats is de geboorteplaats van voormalig president-dichter Senghor. Op de unieke begraafplaats delen christenen en moslims in vrede een kerkhof op zee.

De Siné-Saloum-delta is een prachtig waterland, gelegen ten noorden van Gambia. Het is een van de mooiste natuurgebieden van Senegal met een wirwar van mangrovekreken en kleine eilanden. Een paradijs voor wie houdt van water, natuur en 'dolce far niente'.

LAZY SPOT Palmarin, een kustdorpje gelegen in het uiterste zuiden van de 'Petite Côte', behoort ook nog tot de Siné-Saloum-delta. Hier kan je verblijven op een echt magische plaats. Je komt volledig tot rust in dit feeërieke waterlandschap.

LAZY SPOT Fimela bevindt zich midden in de Siné-Saloum-delta. Daar kan je helemaal tot rust komen aan de kalme binnenwateren van de delta in een prachtig hotel.

LAZY SPOT Vlak bij de monding van de Saloum liggen de Dionewar eilanden. Daar kan je logeren in een prachtige en comfortabele lodge aan oogverblindend witte stranden. Een bezoek aan de eilanden met de traditionele Serer-bevolking is zeker de moeite waard. Of doe aan visvangst op zee!

TIP
Groen Senegal: tijdens onze winter en lente overheerst in Senegal (behalve de Casamance) de kleur van zand. Maar bezoek Senegal eens tussen juni en september: het decor wordt oogverblindend groen.

Casamance

Ziguinchor is de rustige, relaxte hoofdstad van de Casamance, gelegen aan de brede Casamance-rivier. Het lijkt alsof de tijd hier stil staat, vooral als je voor zonsondergang een wandelingetje maakt langs de vissershaven en de oude koloniale gebouwen en je het gevoel krijgt meteen opgenomen te worden in de hartelijke lokale gemeenschap.

Oussouye ligt pal in het centrum van de Basse-Casamance. Voor de animistische Diola-gemeenschap is de stad belangrijk omdat hun koning er huist. Het is ook een ideaal vertrekpunt voor de verkenning (te voet of per mountainbike) van de gastvrije dorpen met hun fetisjen, bijzondere bouwstijlen en uiteenlopende activiteiten, dit alles in een prachtige natuur en bij wondermooi licht. In de omgeving ligt ook Eloubaline, een dorp gelegen tussen de 'bolongs' (kreken met zout water en mangrove) en de rijstvelden. Het is een bezoek meer dan waard omdat je er leert hoe een gemeenschap met weinig middelen toch een hoge graad van ontwikkeling en levensvreugde realiseert. Je bereikt het dorp per prauw of kano.

De Casamance bezit ook een mooi mangrovegebied. Pointe Saint-Georges ligt op de zuidelijke oever van de Casamance-rivier, niet ver van de monding in de oceaan. Het is een quasi verlaten plaats waar je kan genieten van het strand en met enig geluk zeekoeien en dolfijnen kan spotten. Er zijn faciliteiten om te kamperen. Van hieruit ga je een prachtige wandeling maken naar Mlomp. Dit dorp wordt vooral bezocht omwille van een lemen woning met twee verdiepingen, lange tijd een unicum in het hele land waar hutten zonder verdieping de norm zijn. Maar naast dit huis is er ook een klein maar interessant museum over de Diola-cultuur en een indrukwekkende kaasboom waar de lokale gemeenschap graag bij vertoeft. Carabane is een eiland dat strategisch gelegen is vlak bij de monding van de Casamance-rivier. Daardoor is het ook bezaaid met overblijfselen van de Franse tijd (kerk, gouverneursgebouw, kerkhof,...). Het eiland is dun bevolkt en heeft mooie stranden. Ideaal voor een leuke dagtrip dus, maar je kan er ook 'blijven hangen' en overnachten. Ook Egueye en Ehidj zijn eilanden aan zeearmen in het doolhof van de Casamance-delta. Het eerste is een plek waar je ook slaapt, met een goed restaurant en watersportmogelijkheden. Het tweede is een levendig dorp aan een prachtig wit zandstrand dat graag gasten ontvangt.

LAZY SPOT Cap Skirring is een zeekaap in de Basse-Casamance. De naam wordt nu ook gebruikt voor de gehele prachtige kuststrook met een mooi wit en breed zandstrand en palmbomen tussen de Casamance-rivier en Guinée-Bissau. Deze kust heeft ook het nodige te bieden voor de meerwaardezoekers. Dit is een heerlijke plek om een vakantie af te sluiten, in Franse stijl.

← Naar het overzicht van de bestemmingen