Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Myanmar stelt zich steeds meer open voor het toerisme. Gelukkig, want het is het ontdekken meer dan waard. Het boeddhisme is het bindteken tussen de meeste inwoners, getuige de vele prachtige tempelcomplexen waarmee het land bezaaid is. Verder is Myanmar een lappendeken van volkeren met elk hun eigen tradities. Ook de natuur is veelzijdig: van het vlakke zuiden rond Yangon tot de Himalaya in het noorden, van de exotische stranden in het westen tot de waterwereld van het Inlemeer in de oostelijke Shan-staat. En in het midden... het onvoorstelbare Bagan!

Yangon

Wat ooit een vissersdorp was, is vandaag (met tussen de 4 en 5 miljoen inwoners) de grootste stad van Myanmar. De stad is gelegen aan de Yangon rivier, vlakbij de Andamanse zee. In Yangon leven veel verschillende gemeenschappen, godsdiensten en culturen samen. Ze drukken allen hun stempel op de stad. Je vindt er nog veel prachtige gebouwen uit de koloniale tijd, maar het is vooral het boeddhisme dat zijn stempel drukt op de stad, onder andere met de gouden Shwedagon pagode, de belangrijkste van Myanmar. Alles - vooral veel sfeer - kan je vinden op één van de vele markten en als 'downtown' even te druk wordt, vind je in het midden van de stad immense parken met meren die verkoeling brengen.

Golden Rock (Mt Kyaikito)

De gouden rots is een pelgrimsoord gelegen op de top van de Kyaikitoberg in de Mon-staat, ongeveer 1100 meter boven de zeespiegel. De grootste attractie is een met goudblaadjes bedekte rotsblok die al eeuwen balanceert op de rand van de berg en één van de belangrijkste monumenten van het boeddhisme is. Volgens de legende wordt de rots in evenwicht gehouden door een lok haar van de Boeddha, dat al eeuwen in het rotsblok verwerkt zit. Jaarlijks leggen duizenden boeddhisten de weg af naar de top en branden daar een kaars, mediteren, offeren of plakken een goudblaadje op de rots. De plaats wordt vooral door de lokale bevolking en Thai bezocht en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Niet alleen de rots zelf is de moeite, maar ook de beklimming ernaartoe samen met de pelgrims.

Mawlamyine en de Mon-staat

Mawlamyine is de hoofdstad van de Mon-staat. Het woongebied van het Mon-volk strekte zich vroeger uit tot in Cambodja, maar is nu beperkt tot een langgerekt gebied langs de zuidoostelijke kust van Myanmar. Typisch voor de Mon zijn hun specifieke stoffen en de teelt van durians en betelnoten. De stad Mawlamyine heette vroeger Moulmein en was in het begin van de 19de eeuw de hoofdstad van het Britse Birma en een belangrijke haven. Een bezoek aan de wat slaperige stad, waar de beroemde schrijvers Orwell en Kipling hebben geleefd, is als een nostalgische trip naar het verleden tegen een achtergrond van oude koloniale gebouwen en traditionele boeddhistische tempels. Je bezoekt er het Seindon Mibaya klooster, gebouwd door Koningin Seindon van Mandalay die na haar vlucht uit die stad - waar ze dreigde het slachtoffer te worden van een paleisrevolutie - in Mawlamyine een boeddhistische non werd. Je scheept hier in voor een mooie cruise over de Thanlwin (Salween)-rivier, één van de langste van Myanmar.

Hpa An en de Kayin-staat

Hpa An is de hoofdstad van de langgerekte Kayin-staat, die grofweg tussen de Mon-staat en de Thaise grens ligt. De Kayin (ook Karen genoemd) zijn van oudsher junglebewoners. Ze zijn bekend om hun traditionele bokssport. Hun staat heeft een prachtige natuur, bezaaid met traditionele dorpen gelegen tussen spectaculaire kalkrotsen. Hun taal en tradities zijn zo apart dat veel etnologen zich nog steeds afvragen waar het volk zijn oorsprong vindt. De stad Hpa An zelf stelt niet zo veel voor, maar de prachtige landschappen met rivieren, eilanden, karstbergen, traditionele dorpen en rijstvelden in de omgeving zijn de omweg meer dan waard. In deze omgeving maak je een mooie tocht per kayak. Je bezoekt er de Saddar- en Kawgun-grotten. In deze laatste vind je Boeddhabeelden uit klei die dateren van de 7de eeuw.

Hsipaw en Kyaukme

Hsipaw en Kyaukme zijn stadjes in het noorden van de Shanstaat (Oost-Myanmar). Hsipaw is de ideale uitvalsbasis om enkele typische Shandorpjes te verkennen. De dorpjes liggen in een prachtig heuvellandschap net buiten de stad en zijn bereikbaar via een korte boottocht op de Dokhtawady Rivier (als je in Hsipaw verblijft) en te voet via een trekking (als je in Kyaukme verblijft). In Hsipaw maar vooral in Kyaukme zal je onder de indruk zijn van de koloniale gebouwen.

Pyin Oo Lwin

Pyin Oo Lwin ligt op een hoogte van 1070m in het heuvellandschap rondom Mandalay. In de koloniale tijd werd dit gebied gebruikt als zomerverblijf voor Britse militairen Dit merk je aan de grote 'Mansions' die aan de rand van het meer staan. Pyin Oo Lwin is volledig anders dan de rest van Myanmar: het koelere klimaat, de Victoriaanse rijtuigen, de authentieke koloniale huizen en de vele bloemen.


Mandalay

Mandalay is een uitgestrekte stad zonder een echt centrum. Je bezoekt er de Atumashi en de Shwenandaw kloosters, alsook de Mahamuni tempel. Je komt er achter het geheim van het grootste boek ter wereld. Vanop de heuvels rondom Mandalay heb je schitterende uitzichten, net als vanaf Sagaing, waar je een nonnenklooster bezoekt. Amarapura en Mingun zijn prachtige historische plaatsen. In Amarapura bevindt zich het prachtige Mahagandayon klooster met een zéér streng regime. Verder is er nog de fotogenieke U-bein brug, meer dan 1000 meter lang. Mingun ligt aan de overkant van de Irrawaddy-rivier. Hier bezoek je onder andere de gigantische pagode en ook de grootste bel ter wereld. Ava is op zich ook een mooi plek maar eigenlijk al een beetje verpest door het toerisme (waardoor wij dit liever overslaan). In Mandalay duik je ook even het 'avondleven' in.

Bagan

Bagan werd gesticht in de 9e eeuw en was de hoofdstad van het voormalige Pagan-Rijk, het eerste Birmaanse koninkrijk. Sinds dan hebben opeenvolgende heersers elk (letterlijk) hun steentje bijgedragen tot de creatie van een immense verzameling (vooral bakstenen) tempels in alle vormen en stijlen. Zelfs als je in het centrum van de gigantische site zit, vind je tempels tot aan de horizon. Je kan de bouwwerken verkennen per ballon, per fiets, met de paardenkar of met eigen chauffeur. Een boottochtje op de machtige Irrawaddy rivier staat ook op het menu. Verder zijn ook de dorpen langs de rivier het bezoeken waard.

Kalaw

Het bergstadje Kalaw was in de koloniale tijd een buitenverblijf waar de Engelsen verkoeling zochten. Je ziet er nog de koloniale villa's. Rond Kalaw kan je mooie wandelingen maken naar de dorpen in de heuvels. Je kan er zelfs in een klooster overnachten. We bezoeken hier een uniek olifantenproject.

Inlemeer

Het Inlemeer in de Shanstaat in Oost-Myanmar ligt ingesloten tussen de bergen vlakbij de grens met Thailand. Het is een wondermooie waterwereld van huizen en tempels op palen en drijvende tuinen, waartussen de lokale bevolking vist en zich verplaatst. De vissers met hun smalle kano's hebben een specifieke manier van roeien, waarbij ze de peddel met hun benen bedienen. Langs het meer hebben verschillende etnische minderheden een thuisbasis. Elke dag is het ook markt in een ander dorp: een kleurrijk gebeuren! Ten zuiden van het meer liggen de ruïnes van de pagodes van Indeïn. Omdat die deels zijn overgroeid met vegetatie, lijken ze op een 'pagodewoud'.

De Kayah-staat en de ruige oostelijke Shanstaat.

Tussen het Inlemeer en de grens met Thailand nevindt zich het gebied van de Palaung-minderheid, waaronder ook de zogenaamde 'Langhalsvrouwen'. De verkenning van dit gebied start in de Kayah-staat, de kleinste van alle Birmese deelstaten, met Loikaw als hoofdstad. Je leert er dat de koperen ringen rond de nek van de 'Lang halzen' eerder de schouders naar beneden drukken dan de hals langer maken! Verder naar de grens met Thailand kom je in de oostelijke Shan-staat en wordt het landschap ruiger. Dit gebied ligt aan de bekende Opiumroute. Als je deze volgt tot aan de Thaise grens kom je bij de zogenaamde ‘Gouden driehoek’ waar Myanmar, Thailand en Laos samen komen bij de Mekongrivier, niet ver van de Birmese stad Kengtung. Hier maak je kennis met het ‘Silver Palaung’-volk, die leven in ‘longhouses’ en waarvan de vrouwen zilverkleurige ringen rond hun lenden dragen. Een heel exotische trip!

Mrauk u

Zoals Bagan is Mrauk U (uitgesproken als Mraw-oe) een van de belangrijkste archeologische sites van Myanmar. De Rakhine dynastie uit Mrauk U bereikte een hoogtepunt tijdens de 15de eeuw. In die dagen was het een drukke handelshaven die regelmatig werd bezocht door Nederlandse, Portugese en Aziatische handelaars, zelfs uit het Midden-Oosten. De hoofdstad van Mrauk U was destijds één van de rijkste steden van Azië, te vergelijken met Amsterdam of Londen. Tegenwoordig blijft enkel de historische site met haar 700 tempels over. Deze tempels zijn in een compleet andere stijl gebouwd dan de tempels in Bagan. Het gebied is nog maar recentelijk open voor reizigers en is nog steeds niet gemakkelijk te bereiken. Daardoor is Mrauk U helemaal niet toeristisch en zal je vaak de tempels helemaal voor jezelf hebben. Vanuit Mrauk U ga je ook met een boot naar de Chin-dorpen. Je wordt er gastvrij ontvangen en ontmoet enkele van de oudere dorpsvrouwen met - volgens een oude traditie - getatoeëerde gezichten.

Ngapali en Maung Shwe Lay

In het westen van Myanmar ligt de deelstaat Rakhine, die opgericht is in de 13de eeuw door de toenmalige Indische overheersers. Aan de baai van Bengalen, niet zo ver van de vroegere haven en handelsstad Thandwe, liggen de stranden van Ngapali. Parelwit zand, een turquoise zee en palmbomen zijn hier de vaste ingrediënten voor je luilekker strandverblijf. Je kan hier een leuke uitstap doen naar het traditionele vissersdorp Maung shwe Lay, waar de tijd lijkt stil te staan.

 

← Naar het overzicht van de bestemmingen