Henry Rollins, een bijzondere en inspirerende wereldreiziger

Wij van Jalan kennen hem al jaren als de gespierde, ruige zanger van de Amerikaanse hardcore - punkband ‘Black Flag’ en zijn eigen, al even ruige ‘Rollins band’: Henry Rollins.

Zijn punkperiode is al een tijdje achter de rug, maar de man zit niet stil. Zo duikt hij geregeld op in televisieshows, waar hij tijdens zogenaamde ‘spoken word’ sessies met veel passie commentaar geeft bij zowat alles wat hem op één of andere wijze interesseert (of tegen de borst strijkt): politiek, actualiteit in de brede zin, muziek, enzovoort. Hij was recent in Leuven voor een dergelijke, druk bijgewoonde en gesmaakte sessie.

Op 6 februari 2018 hadden we het genoegen zijn nieuwste show mee te maken in de schitterende en uitverkochte balzaal van Vooruit in Gent: de ‘Henry Rollins travel slide show’. Dit is een ‘one man show’ waarbij Rollins, moederziel alleen, aan de hand van een reeks schitterende dia’s, enthousiast het verhaal vertelt van zijn ontelbare reizen naar alle kanten van onze aardbol.

Daarbij laat hij zich kennen als een politiek dier dat de vroegere en huidige bazen van zijn eigen Amerika verfoeit en zelfs vervloekt omwille van de Iraakse oorlogen, de aanval op Vietnam met chemische oorlogsvoering, de ramp in het Indische Bhopal enz., terwijl hij met veel sympathie verbroedert met de bewoners van de getroffen gebieden en vooral de slachtoffers die nu nog de gevolgen van deze gebeurtenissen ondergaan. Zijn engagement gaat verder dan alleen maar het observeren. Rollins heeft ook via een stichting middelen verdeeld voor gebieden en specifieke groepen die buitenlandse hulp absoluut nodig hebben.

Tijdens  gans de ‘slide show’ voert Rollins je mee tot heel dicht bij de lokale mensen en hun cultuur die soms heel afwijkend is van wat wij kennen. Daarbij leeft hij zich volop in in de leefwereld van de mensen die hij ontmoet en waarmee hij ook optrekt. Hij observeert eerder dan te veroordelen, ook als hij constateert dat bepaalde gebruiken van lokale mensen indruisen tegen het ‘gezond verstand’ (bijvoorbeeld afvalverwerking en gebrek aan natuurbescherming). Vaak is de lach de hefboom om tot warme contacten te komen met de mensen uit de bezochte gebieden.

Zo lag de zaal van Vooruit in Gent bijna plat van het lachen om een foto van een man die ganzen op een wel heel bijzondere manier vervoerde met de fiets in Hanoi en kon hij niet begrijpen hoe de Russen langs de Trans-Siberische spoorlijn in staat waren om in zomerkleren langs de treinsporen te wandelen terwijl het 20° onder nul vroor. Toen hij was uitgenodigd in een duur prinselijk verblijf in Dubai ergerde hij zich dan weer om het feit dat de zetels niet ‘zitbaar’ waren en de gastheer nodeloos de airco opzette, terwijl daar helemaal geen reden voor was. Een zekere afkeer van de elites in bepaalde landen  kan Rollins nauwelijks verbergen, net als bijvoorbeeld de ‘Chinese bezetting’  van Tibet.

Een mooie afsluiter: In Jakarta (Indonesië) liep Rollins een vrouw tegen het lijf die een T-Shirt aan had van ‘Black Flag’, de vroegere band van Rollins. De vrouw wist absoluut niet wat de tekst op het T-Shirt betekende.

Rollins toont zich een passionele, geëngageerde reiziger die grote delen van de aardbol heeft geëxploreerd en zich daarbij met veel interesse en empathie heeft ingeleefd in de specificiteit van talloze volkeren. Hij is ongetwijfeld een moderne ontdekkingsreiziger, met een passie voor de oneindige, boeiende  diversiteit van de mensheid.

Een Engelstalige toelichting bij de ‘Henry Rollins travel slide show’: