Dieper in Borneo – Het bruisende Banjarmasin

Dieper in Borneo – Het bruisende Banjarmasin

In Zuid-Kalimantan ligt het economische knooppunt van Kalimantan: Banjarmasin, tevens de grootste stad van Borneo (met ongeveer 600.000 inwoners). De stad staat bekend als het ‘Venetië van Borneo’, maar ook andere steden claimen graag deze titel. Banjarmasin, waar zoveel op en rond het water gebeurt, verdient waarschijnlijk het meest deze naam. Ondanks de economische boom die de stad heeft gekend en de wildgroei van hoogbouw, gebeurt er nog steeds veel op en rond het water. In het hart van de oude stad leven veel mensen nog in houten huisjes op en langs het water. Je kan het ervaren tijdens onze kanaaltocht.

De mensen die je onderweg tegenkomt behoren zeker niet tot de rijkste klasse, maar dat maakt hen zeker niet minder vriendelijk en enthousiast. Meer nog, de vriendelijkheid en nieuwsgierigheid van de lokale bevolking vormen net het hoogtepunt van deze tocht.

In het hart van de moderne stad is men begonnen met het creëren van een aantrekkelijkere binnenstad, onder meer door de aanleg van pleinen en een promenade langs het water. Voor ons is nog steeds het meest aantrekkelijke gebeuren op het water de drijvende markt op de brede Martapurarivier.

We vertrokken in de duisternis vanuit het centrum van de stad met een klotokboot richting Martapura. Rond zonsopgang kwamen we aan bij de drijvende markt en werden we meteen omringd door kleine bootjes van waartussen groenten, fruit, snacks en andere koopwaren werden verhandeld. Het was alweer een onvergetelijk en kleurrijk schouwspel dat garant stond voor spontane, aangename contacten en… veel gelach! We kwamen ook slechts twee andere boten met toeristen tegen, wat deze ervaring scherp in contrast stelde met andere, veel méér toeristische drijvende markten verspreid over zuid-oost-Azië.

Bij het terugvaren naar de stad voel je ook aan den lijve dat je hier in een voornamelijk Islamitische stad bent. Getuige het aantal grote en kleinere moskeeën dat je langs de rivieren ziet. ’s Avonds kan je meedoen aan een moderne trend: lekker en multicultureel gaan eten in een lokale ‘warung’ (eethuisje) of in de gigantische ‘mall’, waar je van alle Aziatische keukens kan genieten.