Bijzondere ontmoetingen in Yangon

Bijzondere ontmoetingen in Yangon

Reizen met Jalan gaat regelmatig  gepaard met een reeks ontmoetingen: gesprekken met mede-treinpassagiers, korte praatjes met marktkramers, vluchtige uitwisselingen met passanten op straat… Al deze ervaringen zorgen ervoor dat je als reiziger bijzondere, eigenaardige en niet altijd even zichtbare kanten van een land leert kennen en begrijpen.
Op onze laatste dag in Yangon is het ons gelukt om Devi Thant Cin te ontmoeten. Deze vrouw is één van de weinige afstammelingen van koning Thibaw, de laatste koning van Birma. Koning Thibaw werd na de derde Anglo-Birmese oorlog in 1885 verbannen naar India. Bij aankomst in haar huis In Yangon bleek al snel dat haar koninklijke bloed niet het enige bijzondere was aan deze dame. In perfect Engels vertelde ze ons dat ze haar koninklijke afstamming niet als een teken van macht maar eerder als een teken van verantwoordelijkheid voor het welzijn van het Birmese volk beschouwde. Deze filosofie werd haar drijfveer. Als gepassioneerd milieuactiviste had ze besloten mee te werken aan tal van projecten die de regering en de bevolking van Myanmar moeten bewust maken van de  milieuproblemen in het land. We konden wel blijven praten met deze intelligente vrouw.
Een andere ontmoeting volgde later die dag, toen we de galerij van een kunstenaar bezochten. Deze man vertelde begeesterend over de verschillende kunststromen en de kunstscene in Myanmar, ging dieper in op de invloed van de politieke situatie van het land en de invloed daarvan op het leven en de werken van vele artiesten. Hij leerde ons andere kant van Myanmar kennen, een kant waar we maar weinig over wisten.
’s Avonds  bezochten we een privé-marionettentheater, Ook hier was het vooral de ontmoeting met de oprichter van het theatertje die ons zou bijblijven. Alsof hij het zelf opnieuw meemaakte, beschreef hij ons hoe hij in 2006 met zijn kleine team  aan een internationale poppentheater-wedstrijd had deelgenomen en die had gewonnen! Tegen al zijn verwachtingen in was zijn ploeg eerste geworden in de categorie “Best animation”, een prijs die wordt uitgereikt aan het team met de meest levensechte performance. Na zijn leuke en ontroerende introductie, konden we een korte voorstelling bijwonen we kunnen en na afloop bevestigen dat de prijs is hem zeker niet onterecht in de handen is gevallen!
Deze bijzondere mensen kunnen jullie ook ontmoeten tijdens 1 van onze reizen in Myanmar